Rezultatele acestui studiu, realizat la Universitatea Trento şi Universitatea Aldo Moro din Bari, Italia, au fost publicate în jurnalul Current Biology.
Cercetătorii au explicat că, la fel ca la oameni, şi la câini emisfera cerebrală dreaptă controlează mişcările părţii stângi a corpului şi vice versa, iar cele două emisfere joacă roluri diferite în controlul şi manifestarea emoţiilor.
Pentru a afla mai multe lucruri despre modul în care câinii reacţionează la mişcările laterale ale cozilor altor câini, cercetătorii au monitorizat animalele (măsurându-le frecvenţa pulsului şi analizându-le comportamentul) în timp ce acestea se uitau la secvenţe filmate în care apăreau alţi câini; imaginile putea fi modificate astfel încât să prezinte mişcări mai accentuate ale cozii spre dreapta ori spre stânga.
Care au fost rezultatele?
Când câinii vedeau un alt câine care dădea din coadă spre dreapta – în absenţa oricărei alte manifestări – rămâneau perfect relaxate: în schimb, când vedeau un câine care dădea din coadă predominant spre stânga (din punctul de vedere al câinelui) frecvenţa pulsului creştea şi animalul dădea semne de anxietate.
După părerea specialiştilor, câinii nu comunică intenţionat unii cu ceilalţi prin aceste mişcări, dar au învăţat din experienţă când e cazul să fie îngrijoraţi şi când nu, în privinşa stării emoţionale a altor câini, pe baza mişcărilor cozii.
Cercetătorii afirmă că aceste descoperiri i-ar putea ajuta pe proprietarii de câini, pe veterinari şi pe dresori să înţeleagă mai bine emoţiile animalelor.
Faptul că direcţia în care are loc o mişcare este important pentru câini a fost evidenţiat şi de alte studii.
Astfel, câinii îşi întorc capul spre stânga când se uită la un câine agresiv şi spre dreapta când privesc un câine vesel, arată cercetări realizate anul trecut la Universitatea din Lincol, Marea Britanie.
Un alt studiu, întreprins la Universitatea Victoria, din Canada, a produs, surprinzător, rezultate opuse faţă de studiul italian: câinii erau mai înclinaţi să se apropie şi să interacţionze cu un câine-robot atunci când „coada” acestuia se mişca predominant spre stânga.
Aceste diferenţe, explică John Bradshaw, de la Universitatea din Bristol, specialist în comportamentul câinilor, s-ar putea datora faptului că animalele utilizate în experimente nu percep câinii de pe ecran ori câinii-robot ca fiind chiar câini adevăraţi; pentru a elucida detaliile acestor comportamente, ar fi util un studiu în care câinii să fie puşi în situaţia de a reacţiona la prezenţa câinilor adevăraţi.
Sursa: BBC News