Cu ce să-ţi hrăneşti partenerul ca să aibă încredere în tine?
În afară de ouă şi ciocolată, alte alimente bogate în triptofan sunt carnea roşie, brânza de vaci, spanacul, seminţele şi fructele oleaginoase (alune, nuci), bananele, tonul, carnea de curcan şi fructele de mare.
Concluziile au fost elaborate în urma unui studiu desfăşurat de cercetătorii olandezi de la Universitatea din Leiden, pe voluntari care jucau, grupaţi câte doi, un joc bazat pe încredere.
Primul membru al fiecărei perechi a primit o sumă de bani şi avea opţiunea de a da partenerului său de joc o parte din aceşti bani. Suma dăruită a fost apoi triplată, iar celeilalte persoane din pereche i s-a dat, de asemenea, dreptul de a da înapoi o parte din sumă partenerului.
Jocul este considerat o măsură a încrederii pe care cei doi o au unul în celălalt, deoarece primul jucător se poate alege cu un avantaj faţă de situaţia iniţială, dar numai dacă are suficientă încredere în partenerul său pentru a-i da iniţial o sumă mare.
Celor care luau parte la joc li s-a dat să bea suc de portocale; în jumătate dintre cazuri, la suc fusese adăugat triptofan.
Jucătorii care au ingerat triptofan au transferat cu aproape 40% mai mulţi bani, arată autorii studiului în articolul publicat în Psychological Science.
Încrederea interpersonală este un element esenţial al vieţii sociale şi al comportamentului de cooperare, afirmă cercetătorii.
„Rezulatele noastre sprijină ideea materialistă că eşti ceea ce mănânci, ideea că hrana pe care o mănâncă o persoană are o influenţă asupra stării sale de spirit. Deci, hrana pe care o ingerăm poate acţiona ca un stimulator cognitiv care modulează felul în care gândim şi percepem lumea fizică şi socială.”
„În special, suplimentarea cu triptofan sau dietele ce conţin triptofan pot amplifica încrederea interpersonală într-un mod necostisitor, eficient şi sănătos.”
Triptofanul (un aminoacid) rezultă în urma digestiei anumitor proteine şi este un precursor al unui neurotransmiţător cerebral, numit serotonină, o substanţă ce este responsabilă de „starea de bine” psihică. Triptofanul este, de asemenea, un sedativ natural, favorizând apariţia somnului.
Sursa: Mail Online