În ţara în care banii cash s-au perimat, chiar şi cerşetorii acceptă plata cu cardul
Persoanele fără adăpost care distribuie revista „Situation Stockholm” sunt echipate începând din luna septembrie cu cititoare de carduri bancare, potrivit Bloomberg.
„Tot mai mulţi dintre vânzătorii noştri reclamau că oamenii nu mai au bani cash, ne spun asta de mult timp. Putea deveni frustrant, dar acum există posibilitatea de a vinde ziarul„, a declarat pentru Bloomberg directorul general al Situation Stockholm, Pia Stolt.
Sistemul financiar stabil şi o populaţie bine educată în ceea ce priveşte noile tehnologii au eliminat aproape în totalitate banii cash din economie. Bancnotele şi monedele au fost folosite anul trecut în numai 2,7% din tranzacţiile din Suedia, faţă de o medie de 9,8% la nivelul zonei euro şi 7,2% în Statele Unite, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale.
Revista distribuită de persoanele fără adăpost din Stockholm costă 50 de coroane (5,7 euro), iar vânzătorii ambulanţi păstrează 50% din banii strânşi. Publicaţia putea fi deja cumpărată prin sms.
Până acum, reacţia publicului şi a vânzătorilor la noul sistem de plată cu cardul a fost „foarte pozitivă”, a precizat Stolt.
Situation Stockholm este distribuită de 350 de vânzători ambulanţi.
„Înainte, toţi oamenii de pe stradă spuneau că nu au bani cash sau că nu pot plăti prin sms deoarece folosesc un telefon de la companie. Acum nu mai au cum să scape. Accept carduri, plăţi prin sms şi bani cash, chiar şi dolari sau euro„, a declarat pentru Bloomberg Stefan Wikberg, care distribuie revista de 14 ani.
Unii retaileri şi furnizori de servicii din Suedia nu mai acceptă cash. Potrivit datelor Federaţiei Suedeze a Comerţului, doar 30% dintre tranzacţiile retail din Suedia sunt efectuate în cash.
Nordea, SEB şi Swedbank, cele mai mari bănci suedeze, au oprit operaţiunile cash în trei sferturi din sucursalele locale, pe măsură ce populaţia a trecut la carduri bancare, internet şi plăţi prin intermediul telefonului mobil.