Parlamentul viking de sub asfalt: o descoperire arheologică de excepţie

27 10. 2013, 10:38

„Este o descoperire fantastică, realmente”, spune Oliver J. T. O’Grady, arheologul care conduce săpăturile. Până acum, după spusele lui, în Scoţia nu a mai fost descoperit un astfel de loc de adunare.

În asemenea locuri aveau loc, la anumite date, adunările vikingilor, denumite Thing, ocazii cu care se rezolvau dispute legale, se emiteau legi şi se luau decizii politice majore.

Situl se găseşte într-o localitate numită Dingwall, iar istoricii s-au întrebat multă vreme dacă nu cumva aici s-ar fi găsit locul unor astfel de „adunări parlamentare” vikinge, deoarece numele de Dingwall ar fi provenit, probabil, din cuvântul thingvellir, caree însemna „câmpul adunării”.

Asemenea locuri de adunare se găsesc în multe regiuni din nord-vestul Europei care s-au aflat sub controlul vikingilor, din Islanda şi Norvegia până în insulele Shetland, iar oamenii călătoreau uneori pe distanţe lungi pentru a participa la aceste adunări, adesea pentru a rezolva pe cale legală dispute care, altfel, ar fi dus la vărsare de sânge.

Însă aceste locuri de adunare erau, cel mai adesea, câmpuri deschise, iar oamenii şedeau acolo doar temporar, astfel încât au lăsat relativ puţine urme ale prezenţei lor, care să fie studiate de arheologi.

Totuşi, în cazul sitului de la Dingwell, arheologii au descoperit în documente istorice informaţii privind existenţa unei movile ce era numită, în secolul al XIII-lea, „movila adunării”. Deşi pe acest loc fusese construită, în 1947, o parcare, arheologii au reuşit să sape un şanţ de-a curmezişul movilei şi au folosit datarea cu carbon radioactiv pentru a stabili vârsta unor rămăşiţe de cărbuni găsite în sol.

În straturile de sol superioare au fost găsite resturi (inclusiv cioburi de ceramică şi fragmente dintr-un vas de fier) datând din perioada medievală când locul era numit „movila adunării”.

Dar, sub acest strat, în solul din care a fost ridicată movila (care nu este una naturală, ci construită de oameni), arheologii au găsit urme mai vechi, datând din secolul al XI-lea, de la sfârşitul Epocii Vikingilor. La vremea aceea, vikingii nu mai erau temuţii navigatori prădalnici care înfricoşau Europa; oamenii adunaţi la Dingwell erau, mai curând, supuşii regilor de origine scandinavă care domneau asupra teritoriului de azi al Scoţiei, avându-şi sediile în Insulele Shetland şi Orkney.

Sursa: Live Science