Femeile îi trag înapoi pe bărbaţi, la propriu

25 10. 2013, 00:00

 Cercetarea a fost realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Seattle Pacific, iar rezultatele au fost publicate recent în jurnalul PLOS ONE

Se pare că noi toţi avem o „viteză de mers optimă”, în care suntem capabili să ne reducem la minimum cheltuielile de energie. Această viteză este unică pentru fiecare individ şi variază în funcţie de masa şi lungimea membrelor inferioare. 

Ca urmare a acestui mecanism, bărbaţii au o viteză optimă de mers mai mare decât cea a femeilor. Însă, cercetătorii susţin că atunci când un bărbat şi o femeie merg împreună, unul dintre ei trebuie să plătească costurile energetice prin devierea de la viteza sa optimă. 

Pentru a examina acest fenomen, oamenii de ştiinţă au ales 22 de voluntari (11 femei şi 11 bărbaţi), care alcătuiau 11 cupluri romantice, şi i-au rugat să meargă pe un anumit traseu în diferite condiţii: când erau singuri, când fiecare voluntar mergea alături de jumătatea sa şi când fiecare subiect mergea alături de un prieten fie de acelaşi sex, fie de sex opus. 

În tot acest timp, oamenii de ştiinţă au măsurat viteza de deplasare a fiecărui individ. 

Rezultatele au indicat faptul că atunci când bărbaţii mergeau alături de partenerul romantic, ei încetineau, în medie cu 7% pentru a ţine pasul cu jumătăţile lor. 

În schimb, atunci când un bărbat şi o femeie, care nu formau un cuplu romantic, mergeau împreună, indivizii nu îşi schimbau semnificativ viteza de mers, chiar dacă femeile aveau tendinţa de a grăbi un pic pasul şi bărbaţii de încetini. 

Specialiştii susţin că datorită faptului că bărbaţii implicaţi în relaţii încetinesc ritmul de mers, femeile sunt scutite de costul caloric crescut pe care ar trebui să îl facă pentru a ţine pasul. 

Aceste rezultate, spun cercetătorii, ar putea avea implicaţii pentru mobilitatea şi strategiile de reproducere ale grupului şi că ele ar putea chiar să şi ajute la interpretarea urmelor fosilizate lăsate de vânători-culegători. 

Interesant a fost şi faptul că cercetarea a indicat că atunci când femeile merg împreună, se deplasează chiar mai încet decât o fac atunci când merg cu partenerii. Specialiştii explică faptul că acest lucru sugerează că femeile se simt foarte apropiate de prietenele lor. 

În contrast, bărbaţii merg chiar mai repede atunci când sunt alături de prieteni de acelaşi sex, comparativ cu situaţiile în care merg singuri. 

Sursa: Medical News Today