Cât ne costă încălzirea globală?
Cifrele provin din cel mai recent raport al Climate Policy Initiative (CPI), care arată că în 2012 s-au cheltuit, pentru a limita încălzirea globală, aproximativ 359 miliarde USD.
Deşi pare o sumă enormă, ea reprezintă doar aproximativ jumătate din cei 700 miliarde USD pe an, suma pe care Forumul Economic Mondial o consideră necesară pentru a aborda cu succes problema schimbărilor climatice.
Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) susţine că, până în anul 2020, vor fi necesare investiţii de 5 trilioane USD numai pentru proiectele de energie din surse regenerabile. Sumele investite actualmente în asemenea proiecte sunt mici în comparaţie cu fondurile enorme care se consumă pentru subvenţionarea utilizării combustibililor fosili.
În 2011, acest subvenţii au fost de cca. 523 miliarde USD estimează IEA, în vreme ce subvenţiiile pentru energiile din surse regenerabile, la nivel global, au fost de numai 88 miliarde, inclusiv 20-22 miliarde pentru biocombustibili.
În acest an, cca. 38% din investiţiile în tehnologii destinate combaterii schimbărilor climatice au venit din sectorul public, arată raportul.
În ciuda faptului că volumul investiţiilor private în acest sector a scăzut, există unele motive să fim optimişti, arată raportul, deoarece şi costul tehnologiilor pentru proiecte de energie regenerabilă la scară mare a scăzut.
Sursa: Mail Online / Foto: Hepta