Vaca – fabrica de carburanţi a viitorului
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Tehnologie Agricolă din Argentina (INTA) au avut ideea de a capta gazele eliminate de vaci – sub forma eructaţiilor -, folosind un sistem de valve şi pompe, şi de a separa apoi, din amestecul de gaze, metanul – un gaz inflamabil ce poate fi utilizat drept combustibil pentru automobile şi alte maşini, dar poate fi şi procesat chimic, obţinându-se multitudine de produse.
Metanul este principalul component prezent în zăcămintele de gaze naturale şi este una dintre cele mai importante resurse ale lumii, pentru transport şi industria chimică.
Pentru moment, el este încă abundent, aşa că ideea de a-l extrage din sistemul digestiv al vacilor nu este de un mare interes practic la ora actuală, dar, spun cercetătorii, dacă privim spre anul 2050, când rezervele de combustibili fosili vor fi mult mai sărace decât azi, tehnolgia obţinerii de combustibil din vaci ar putea deveni o tehnologie alternativă de mare importanţă.
În afară de obţinerea unui combustibil pe această cale, extragerea metanului din gazele emise de vite ar avea şi avantajul de a scădea concentraţia de metan din atmosferă. Rumegătoarele emit în aer cantităţi enorme de metan, produs de bacteriile sistemul lor digestiv, în cursul procesului de digestie, iar aceste emisii sunt considerat o sursă majorpă de poluare cu metan. În Argentina, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de carne de vită, acest efect este foarte pronunţat.
Metanul contribuie la încălzirea globală, cred oamenii de ştiinţă, fiind un gaz cu efect de seră (determină reţinerea căldurii în atmosferă), iar efectul său de seră este de 23 de ori mai puternic decât cel al dioxidului de carbon.
Sursa: Mail Online / Foto: Hepta