Home » D:News » Un aspirator va curăţa cerul: un designer propune o soluţie ingenioasă împotriva poluării (VIDEO)

Un aspirator va curăţa cerul: un designer propune o soluţie ingenioasă împotriva poluării (VIDEO)

Un aspirator va curăţa cerul: un  designer propune o soluţie ingenioasă împotriva poluării (VIDEO)
Publicat: 23.10.2013
În China, problema poluării a devenit, în multe oraşe, deosebit de gravă: uneori, smogul este atât de dens, încât vizibilitatea scade sub 10 metri, iar oamenii poartă, pe stradă, măşti de filtrare a aerului. Un designer din Olanda a propus o soluţie inovatoare, ce va fi testată într-un parc din Beijing: un „aspirator electronic” care va curăţa aerul de smog.

În Beijing şi alte oraşe chineze, prezenţa smogului – “ceaţa” chimică încărcată de gaze poluante ;I de particule solide fine, provenite din emisiile industriale şi din gazele de eşapament ale maşinilor – este una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii populaţiei: în unele zile, smogul este atât dens şi persistent, încât şcolile se închid, autorităţile recomandă ca oamenii vârstnici şi copiii să nu iasă din case, iar persoanele care sunt nevoite să meargă pe străzi poartă pe faţă măşti filtrante. Vizibilitatea este uneori redusă sub 10 metri, iar multe persoane prezintă probleme acute de sănătate în aceste zile.

O soluţie, crede designerul olandez Daan Roosegaarde, ar fi utilizarea unui aspirator electronic, care foloseşte bobine din cupru pentru a crea un cîmp electrostatic ce atrage particulele din smog spre sol, de unde pot fi curăţate mai uşor. S-ar crea astfel, în stratul de smog, “ferestre” de aer curat, cu un diametru ce poate ajunge până la 60 de  metri.

Designerul a convenit cu autorităţile din Beijing să instaleze un asemenea aspirator într-unul dintre parcurile noi ale oraşului, peste aproximativ un an şi jumătate.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase