Imaginile publicate de European Southern Observatory (ESO) arată o galaxie distantă activă numită PKS 1830-211, care consumă cantităţi uriaşe de materie, stimulând jeturile super electrice ale materialului la niveluri extrem de ridicate.
Lumina venită de la obiectul cosmic îndepărtat a fost emisă atunci când Universul avea 20% din vâsrta actuală.
Recent, specialiştii de la The Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA),cel mai mare telescop de la sol, au realizat o nouă observaţie a fenomenului.
„Observaţia ALMA în cazul indigestiei suferite de gaura neagră a fost un accident fericit”, a declarat Sebastien Muller, coautor al studiului realizat asupra PKS 1830-211.
„Noi observam galaxia cu un alt scop, iar apoi am constatat schimbări subtile şi intense de culoare în imaginile care surprindeau efectul de lentilă gravitaţională. O privire foarte atentă asupra acestui comportament neaşteptat ne-a făcut să concluzionăm că, printr-un mare noroc, ne uitam exact la momentul în care materia proaspătă intra în gaura neagră”, a mai mărturisit acesta.
În acest caz, efectul de lentilă gravitaţională s-a creat atunci când lumina emisă de PKS 1830-211 a trecut pe lângă o galaxie masivă, distorsionând imaginea pentru observatorii de pe Pământ. obiectul uriaş aflat în prim-plan a deformat spaţiul, determinând lumina emisă de PKS 1830-211 să vină spre Terra pe o cale curbată.
„Încă mai avem multe de învăţat despre modul în care găurile negre pot crea aceste jeturi energetice uriaşe de materie şi radiaţii. Însă, noile rezultate, obţinute chiar înainte ca observaţiile ALMA să fie complete, incă faptul că ALMA este un instrument unic şi puternic care poate explora aceste jeturi. Iar descoperirile abia acum încep să fie realizate!”, a declarat Ivan Martí-Vidal, coordonatorul studiului realizat asupra galaxiei PKS 1830-211.