Care este cea mai simplă metodă de stimulare a fertilităţii masculine?
Audrey Gaskins de la Harvard School of Public Health afirmă că studiul arată că bărbaţii care ridică greutăţi sau care petrec timp muncind sau făcând sport în aer liber tind să aibă concentraţii de spermatozoizi mai ridicate decât alţi bărbaţi.
„Bărbaţii care făceau sport preţ de şapte ore pe săptămână, deci o oră pe zi, prezentau concentraţii de spermatozoizi cu 48% mai mari decât bărbaţii care făceau sport mai puţin de o oră pe săptămână”, spune Gaskins.
Studiul va fi prezentat în cursul acestei săptămâni cu ocazia întâlnirii a două organizaţii importante, The International Federation of Fertility Societies şi The American Society for Reproductive Medicine, ce va avea loc la Boston.
Alte două studii date publicităţii cu ocazia întâlnirii au descoperit că nici cafeaua, nici alcoolul nu afectează abilitatea unui bărbat de a avea un copil, contrazicând rezultatele altor cercetări mai vechi.
„Deşi cofeina şi alcoolul sunt, în general, considerate un factor de risc pentru scăderea fertilităţii, noi nu am descoperit vreo dovadă în acest sens”, a comentat co-autorul studiului, dr. Jorge Chavarro, profesor de nutriţie şi epidemiologie la Harvard School of Public Health.
Studiul referitor la activitatea fizică s-a concentrat pe bărbaţi din cuplurile care au solicitat tratament la Massachusetts General Hospital Fertility Center între 2006 şi 2012. În cele din urmă, 137 de bărbaţi au oferit mostre de spermă şi au completat chestionare referitoare la nivelul obişnuit de activitate fizică.
„Când am aruncat o privire de ansamblu, am văzut că bărbaţii care depuneau efort moderat până la viguros prezentau un nivel mai mare al concentraţiei spermei”, explică Gaskins.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că anumite tipuri de activităţi fizice creşteau cantitatea de spermatozoizi din spermă mai mult decât altele. „Activităţile în aer liber şi ridicarea greutăţilor păreau să producă asocierea între activitatea fizică intensă şi concentraţia spermei”, spune Gaskins.
Bărbaţii care petreceau mai mult de o oră şi jumătate săptămânal efectuând activitate fizică în aer liber aveau concentraţii ale spermatozoizilor cu 42% mai ridicate decât cei ce nu petreceau deloc timp în aer liber.
Cei ce ridicau greutăţi mai mult de două ore pe săptămână prezentau o creştere cu 25% a numărului de spermatozoizi faţă de bărbaţii care nu ridicau greutăţi.
„Ridicatul greutăţilor duce la creşterea nivelului de testosteron şi îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină. Ambele lucruri duc la creşterea concentraţiei spermei”, spune Gaskins.
Gaskins speculează că efortul fizic în aer liber implică şi expunerea la soare, iar acest lucru ar putea ajuta fertilitatea masculină prin creşterea nivelului de vitamina D din corp.
Cercetătorii au descoperit că o formă de activitate fizică în aer liber poate să scadă fertilitatea masculină. Bărbaţii care mergeau pe bicicletă mai mult de o oră şi jumătate pe săptămână aveau concentraţii ale spermei cu 34% mai mici decât bărbaţii care nu mergeau pe bicicletă.
Gaskins afirmă că acest lucru s-ar putea explica prin presiunea aplicată pe scrot de scaunul bicicletei sau prin creşterea temperaturii scrotale provocate de această presiune.
Studiul nu a identificat vreo diferenţă în calitatea spermei sau în eficacitatea călătoriei sale prin corp.
Deşi studiile au identificat asocieri între nivelul de activitate fizică şi concentraţia spermei, ele nu au identificat o relaţie cauză-efect.
Sursa: HealthDay