Ori de câte ori o femeie se întreabă, îngrijorată: „De ce nu rămân gravidă?”, ar trebui să ia în considerare şi obiceiurile alimentare ale partenerului ei.
Un studiu realizat de specialişti de la Universitatea Harvard a analizat obiceiurile alimentare a 156 de bărbaţi care participau la tratamente de fertilizare in vitro, împreună cu partenerele lor.
Bărbaţii au fost chestionaţi cu privire la obiceiurile lor alimentare, cercetătorii urmărind să afle cât de des şi în ce cantităţi consumau aceştia mezeluri, carne albă, carne roşie, peşte alb, ton sau somon.
S-a constatat că, la bărbaţii care consumau fie şi o jumătate de porţie de mezeluri zilnic – o felie de bacon sau un cârnăcior – doar 5,5% dintre spermatozoizi aveau formă şi dimensiuni normale; la bărbaţii care consumau mai rar mezeluri, proporţia spermatozoizilor normali era de 7,2%.
În schimb, la bărbaţii care mâncau peşte alb cel puţin odată la două zile – sau o jumătate de porţie pe zi – calitatea spermei era mult mai bună decât la cei are mâncau doar ocazional peşte.
Cercetătorii recomandă, prin urmare, bărbaţilor care vor să-şi mărească şansele de a deveni taţi, să renunţe la mezeluri şi să consume, în schimb, peşte. Consumul unor peşti precum cod sau halibut (o specie de peşte plat, asemănător cu calcanul) are un efect benefic pronunţat asupra fertilităţii, afirmă cercetătorii.
Nu se cunoaşte precis cauza pentru care unele alimente reduc fertilitatea, iar altele o sporesc; cercetătorii cred că, în cazul de faţă, carnea roşie (folosită la prepararea mezelurilor) ar conţine cantităţi mari de pesticide care ar interfera cu hormonii umani; în schimb, peştele conţine cantităţi mari de zinc, element care, se crede, ar stimula fertilitatea.
Rezultatele întăresc concluziile altor studii, care arătau că şansele unui cuplu de a avea copii sunt puternic influenţate de stilul de viaţă al partenerilor: fumatul, consumul de alcool şi stresul reduc fertilitatea, în vreme ce exerciţiul fizic şi o alimentaţie sănătoasă sporesc şansele de a concepe un copil.
Alţi experţi, precum dr. Allan Pacey, director al British Fertility Society, au fost mai prudenţi în afirmaţii. Dr. Pacey a declarat că, deoarece ştim încă puţine lucruri despre relaţia dintre fertilitatea masculină şi diferite alimente, iar studiul a fost restrâns, concluziile ar trebui verificate prin cercetări viitoare mai ample. Totuşi, aminteşte el, există dovezi că anumite alimente chiar îmbunătăţesc fertilitatea; de pildă, la bărbaţii care consumă cantităţi mai mari de fructe şi legume proaspete, calitatea spermei este mai bună. În plus, se ştie deja că un consum ridicat de mezeluri este asociat cu diferite probleme de sănătate, astfel încât a recomanda bărbaţilor să limiteze consumul de mezeluri ar fi un lucru util pentru sănătatea lor în general şi, foarte posibil, şi pentru fertilitatea lor.
Sursa: Mail Online / Foto: Hepta