Aceasta este responsabilă pentru cauzarea botulismului, iar noua variantă descoperită se pare că nu poate fi neutralizată cu niciun tratament disponibil în prezent.
Până acum, oamenii de ştiinţă au publicat două rapoarte care descriu toxina, încă informaţii sunt limitate, tocmai pentru a preveni crearea unei posibile arme biologice.
„Deşi acesta nu este procesul obişnuit de publicare a manuscriselor, ne-am gândit că în acest caz ar fi mai bine să facem o excepţie”, a declarat David Hooper, specialist în studierea bolilor infecţioase de la spitalul general din Massachusetts, unul dintre editorii de la The Journal of Infectious Diseases.
În mod normal, jurnalul le-ar cere oamenilor de ştiinţă să prezinte secvenţele genetice necesare pentru crearea toxinei. Totuşi, în acest caz, oamenii de ştiinţă nu au dorit să îşi asume acest risc.
Editorii jurnalului au fost de acord să nu publice toate informaţiile până nu se găseşte un tratament.
În biologie, transparenţa a devenit tradiţie, tocmai pentru a le permite oamenilor să confirme descoperirile cercetătorilor şi să avanseze şi alte studii. Însă, există unii specialişti care se tem că tehnologiile noi au făcut ca biologia să fie multe mai uşor de exploata de oamenii cu intenţii malefice.
În plus, orice expert în studierea toxinei botulinice ştie istoria ei ca armă biologică. De exemplu, cultul japonez Aum Shinrikyo a încercat să elibereze toxina în Tokyo în anii 1990, dar din fericire planul lor a eşuat.
Un alt articol asupra toxinei notează că un singur gram de toxină ar putea ucide mai bine de un milion de oameni, dacă aceasta s-ar dispersa egal în aer şi ar fi inhalată (lucru dificil de realizat).
Toxina botulinică este creată în mod normal de bacterii şi poate cauza o serie de boli paralitice şi potenţial letale. În Statele Unite, botulismul apare la bebeluşii ale căror intestine, aflate încă în dezvoltare, nu au microbii normali care pot inhiba dezvoltarea bacteriei.
Noua formă de toxină a fost descoperită de Jason Barash şi Stephen Arnon de la California Department of Public Health, SUA. Ei au utilizat probe fecale de la bebeluşi pentru a diagnostica botulismul şi pentru a caracteriza tipul toxinei care produce boala.
Însă, în noul caz, ei au descoperit o toxină neaşteptată, una care nu poate fi neutralizată de niciunul dintre antiserurile disponibile.
„Această toxină prezintă un risc neobişnuit pentru oameni”, a declarat David Relman, microbiolog la Universitatea Stanford, adăugând că dacă acest nou tip de toxină ar fi utilizat noi am fi fără apărare.
De asemenea, se pare că decizia nepublicării tuturor informaţiilor privind această nouă toxină letală a fost luată împreună agenţii guvernamentale precum National Institute of Allergy and Infectious Diseases şi Centers for Disease Control and Prevention.
Sursa: NPR