Care este singurul animal care înţelege semnele făcute de oameni fără să fie antrenat?

12 10. 2013, 00:00

Într-o serie de teste, cercetătoarea Ann Smet de la Universitatea St. Andrews le-a oferit animalelor posibilitatea de a alege între două găleţi identice şi apoi le-a indicat cu degetul spre una dintre găleţi, ce conţinea un deliciu ascuns.

Încă din primul test, elefanţii au ales găleata corectă. Rezultatele studiului sunt publicate în jurnalul Current Biology.

Elefanţii înţeleg gesturile umane fără să fie antrenaţi    (Foto: Anna F. Smet and Richard W. Byrne)

Oamenii de ştiinţă au lucrat cu elefanţi captivi de la o fermă din Zimbabwe.

Profesorul Richard Byrne, co-autor al cercetării, afirmă că elefanţii fuseseră salvaţi de braconieri şi crescuţi pentru călărie.

„Elefanţii sunt antrenaţi strict verbal, fiind învăţaţi să răspundă la comenzi vocale. Nu sunt folosite deloc gesturi”, explică Byrne.

„Ideea e ca instructorul să poată merge în spatele elefantului şi să-i spună ce să facă folosind doar cuvinte”, spune profesorul.

În ciuda acestui lucru, animalele au părut să înţeleagă din prima ce reprezintă un deget îndreptat într-o direcţie. Această reuşită face ca elefanţii să reprezinte primul animal care înţelege acest gest fără un antrenament anterior.

În studii mai vechi, explică profesorul Byrne, cele mai apropiate rude ale noastre, cimpanzeii, s-au dovedit „inutili” într-o sarcină similară.

Ann Smet s-a declarat impresionată de capacitatea de înţelegere a animalelor.

„Desigur că speram ca elefanţii să înveţe să se uite unde arată oamenii cu degetul, altfel nu am fi făcut acest experiment. Dar a fost de-a dreptul surprinzător să vedem că nu a fost nevoie să înveţe nimic. Se pare că înţelegerea arătatului cu degetul este o abilitate pe care elefanţii o posedă în mod natural. Elefanţii sunt mult mai apropiaţi de noi din punct de vedere cognitiv”, explică Smet.

Profesorul Byrne afirmă că studierea elefanţilor permite construirea unei hărţi a unei părţi a arborelui evoluţionar ce este foarte îndepărată de oameni.

„Sunt foarte puţin înrudiţi cu noi. Astfel, dacă găsim abilităţi similare oamenilor într-un animal precum elefantul, ce nu are un strămoş comun cu oamenii de mai bine de 100 de milioane de ani, atunci putem fi destul de siguri că este ceva ce a evoluat complet separat, fenomen ce poartă numele de evoluţie convergentă”, explică profesorul Byrne.

Cercetătorii afirmă că descoperirea lor ar putea explica modul în care oamenii au reuşit să-i îmblânzească şi cum de acest animal „a avut de-a lungul istoriei o legătură strânsă cu oamenii, în ciuda faptului că are potenţialul de a fi periculos şi greu de gestionat din cauza dimensiunilor sale”.

Cercetătorii mai spun că rezultatele sugerează că animalele fac gesturi unul către celălalt folosindu-şi trompa.

„Următorul pas în cercetarea noastră este să află dacă atunci când un elefant îşi ridică trompa – spre exemplu aşa cum fac când detectează un prădător – el de fapt indică o direcţie cu trompa”, a concluzionat Smet.

Sursa: BBC News