Pe vremea când păsările aveau două cozi…
Iniţial, se crezuse că aceste păsări aveau o singură coadă, de forma unui evantai, dar un studiu mai detaliat al fosileleor a dus la descoperirea unei a doua cozi – o caractersitică nemaiîntâlnită până acum la păsările fosile.
Penajul cu două cozi al lui Jeholornis este unic, afirmă autorii studiului (publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.)
Dintre cele 11 fosile de Jeholornis studiate, care păstraseră amprente ale penelor, la 6 s-a descoperit existenţa acestei a doua cozi, formate din 11 pene.
Oamenii de ştiinţă cred că această coadă avea un rol ornamental şi era implicată în comportamentul de etalare (care urmreşte să atragă atenţia altor membri ai speciei, de obicei fiind parte din parada nupţială, în cadrul ritualurilor de împerechere), amintind de comportamentul păunilor de azi.
Deoarece la păsările de azi masculii sunt, de obicei, cei care au asemenea, paleontologii au sugerat că şi la Jeholornis este posibil ca numai unul dintre sexe să fi avut asemenea caracteristici.
Se crede că Jeholornis nu era înrudită direct cu păsările moderne, care par să fi evoluat dintr-o ramură diferită.
Autorii studiului sugerează că penele uneia dintre cozi ar fi avut rol aerodinamic (adică o funcţie legată de zborul păsărilor, probabil sevind la reducerea rezistenţei la înaintare), în timp ce cealaltă ar fi avut un rol ornamental.
Sursa: National Geographic / Credit foto: Aijuan Shi