Poate fi folosită „marijuana medicinală” în România? Iată care este adevărul
Clinica Castle Craig România a făcut o mică anchetă în dorinţa de a clarifica aceste zvonuri.
Pentru a descoperi adevărul despre legalizarea utilizării canabisului pentru scopuri medicale, clinica britanică Castle Craig a contactat Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională a Medicamentului din cadrul Ministerului Sănătăţii.
“Nu există nici o modificare legislativă sau proiect de lege privind legalizarea utilizării marijuanei în scop medical şi niciun medicament care să conţină substanţe din cannabis nu a fost aprobat pe piaţă farmaceutică din România,” a confirmat Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog.
Pro TV a început zvonurile despre legalizarea canabisului cu o ştire care susţine că România “a devenit a zecea ţară din UE care permite tratamentul cu marijuana medicinală”. Ştirea a fost preluată de către mass media românească şi a pătruns rapid în media internaţională.
The Daily Chronic, un site american de ştiri, a dezvoltat zvonul şi mai mult declarând că “Legislatorii români au modificat restricţiile generale asupra marijuanei, permiţând utilizarea medicală a marijuanei pentru tratamentul cancerului, sclerozei multiple, epilepsiei şi a altor boli.”
Castle Craig a contactat-o şi pe Anca Crupariu, ofiţer de presă pentru Agenţia Naţională a Medicamentului, care a oferit următoarele clarificări:
“În Uniunea Europeană există un singur medicament care conţine extract de canabis: sprayul oral SATIVEX. Acest medicament a fost autorizat de către Uniunea Europeană, e utilizat în mai multe state membre şi ar putea fi autorizat în România dacă producătorul vrea acest lucru. Dar nu am fost contactaţi până acum în acest sens.”
Utilizarea medicală a marijuanei este controversată în SUA, unde anumite state permit că narcoticul să fie disponibil în farmacii. Chiar dacă canabisul este lăudat de unii că un leac miraculos pentru durere, experientă demonstrează că utilizarea frecvenţa poate duce la dependenţă, paranoia, letargie şi boli mentale grave.
“Tratăm mulţi pacienţi pentru dependenţă de canabis”, declară Rupert Wolfe Murray, reprezentantul european al spitalulului Castle Craig. “Mulţi oameni cunosc canabisul pentru efectele sale calmante asupra durerii, dar de multe ori uită că aceste calmante pot crea uşor dependenţă şi nu ar trebui consumate recreaţional.”
Sursa: Castle Craig