Ucigaşii de delfini din Japonia şi-au dezvăluit noile planuri

08 10. 2013, 00:00

Mai mult, unul dintre organizatori susţine că vizitatorii se vor putea delecta cu carne de delfin şi balenă în timp ce vor privi spectacolul oferit de animalele captive. 

Oraşul Taiji a început să analizeze planul prin care o parte din golf va fi transformat într-un loc în care oamenii pot înota printre balene mici şi delfini. 

Oficialii din partea guvernului au insistat că, departe de a fi cedat presiunii activiştilor care vor să pună capăt acestui obicei sângeros, scopul proiectului este de a ajuta la susţinerea practicii. 

Hisato Ryono indicând spre locul unde sunt ucise animalele    (Foto: Mediafax)Hisato Ryono indicând spre locul unde sunt ucise animalele

„Deja folosim delfinii şi balenele mici ca sursă de turism în golful în care are loc vânătoarea. În timpul verii, înotătorii se pot bucura urmărind mamiferele. Dar acum plănuim să facem totul la scară mai mare. Acest proiect face parte din planul pe termen lung de a dezvolta întregul oraş într-un parc în care turiştii de pot bucura de animalele marine şi unde pot gusta diferite produse marine, inclusiv carne de balenă sau delfin.”

Parcul va fi separat de golful Hatakejiri, locul în care pescarii aleg câţiva delfini pe care să îi vândă la acvarii şi parcuri marine măcelărindu-i pe restul.  

Planul presupune crearea unei zone rezervate unui parc safari ce se întinde pe 28 de hectare, prin amplasarea unei plase la intrarea în golful Moriura, în nord-vestul oraşului. Astfel, oficialii din Taiji estimează că parcul se va deschide în următorii 5 ani. 

În 2009, documentarul „The Cove” a adus oraşul Taiji în atenţia lumii întregi. La un an după lansare, documentarul, care a surprins măcelul a zeci de animale, a câştigat Oscarul. Astăzi, activiştii încă mai vizitează oraşul pentru a protesta împotriva vânătorii.

Caşaloţi şi delfini bot gros prinşi în apele din apropierea oraşului vor fi eliberaţi în zona ce se va dezvolta ca un parc natural ce va include şi plaje. 

Autorităţile din regiunea Wakayama susţin că oraşul Taiji a prin anul trecut 1.277 de delfini şi că anul acesta licenţa îi va permite să captureze 2.026 în perioada septembrie 2013, august 2014. 

„Întregul plan este bazat pe conceptul de a exploata definii şi balenele în voie ca pe o resursă proprie, dar mamiferele nu le aparţin lor. Mamiferele marine migrează în oceane, iar opinia publică consideră că animalele sălbatice ar trebui să aibă dreptul de a trăi în voie”, a declarat secretarul general al grupului pentru conservare Iruka & Kujira (delfini şi balene) Action Network (IKAN), din Tokyo. 

Oamenii din Taiji susţin că vânătoarea de mamifere marina face parte din tradiţia lor de 400 de ani, dat 

Pe de altă parte, Japonia stârneşte în mod regulat furia tuturor pentru vânătoarea sa anuală de balene din Antarctic. Anul acesta, Australia a dus această problemă în atenţia Curţii Internaţionale de Justiţie, dar Tokyo apără practica susţinând că este vorba de o „cercetare ştiinţifică” a cărui produs secundar este carnea. Cu toate acestea, criticii susţin că este vorba de o vânătoare în toată regula care este susţinută din banii contribuabililor. 

Sursa: AFP