Această întrebare rezultă dintr-un nou brevet acordat de autorităţile americane, brevet care acordă companiei 23andMe drepturile asupra unui sistem ce permite părinţilor să aleagă trăsăturile viitorilor lor copii înainte de a efectua un tratament de fertilitate.
Din 2009, compania 23andMe oferă un serviciu intitulat „Inheritance Calculator” (Calculator de moştenire), care permite părinţilor să vadă probabilitatea ca viitorul lor copil să moştenească anumite trăsături, de la părul şaten până la intoleranţa la lactoză.
Acest nou brevet, pentru care compania a aplicat în 2008, se referă la tehnologia care este folosită în cadrul acelui calculator. Cu toate acestea, brevetul merge şi mai departe, descriind un sistem care ar permite părinţilor să şi definească preferinţele în ceea ce priveşte o plajă de trăsături, de la unele medicale („Prefer un copil cu o probabilitate ridicată de a trăi mult”) până la unele estetice („Prefer un copil cu o probabilitate ridicată de a avea ochi albaştri”).
Sistemul, conform brevetului, ar putea fi folosit pentru „a identifica un donator preferat dintr-o serie de donatori”, pe baza informaţiilor genetice. O femeie care este supusă fertilizării in vitro cu sperma obţinută de la un donator ar putea, spre exemplu, să-i ceară companiei 23andMe să analizeze profilul său genetic şi pe cel al mai multor donatori pentru a-i recomanda donatorul care are cele mai mari şanse de a-i oferi un copil cu trăsăturile pe care şi le doreşte.
Desigur, deja se efectuează mai multe analize genetice pentru a verifica dacă există riscul de a transmite anumite boli ereditare. Tipul de selecţie de trăsături non-medicale descrisă de 23andMe este însă extrem de controversată şi este ilegală în Marea Britanie şi în Canada.
Conform companiei, sistemul nu va fi implementat aşa cum este descris în brevet. „La momentul la care compania noastră a aplicat pentru acest brevet ne-am gândit că tehnologia ar putea avea câteva folosiri interesante pentru clinicile de fertilitate. Compania nu a căutat să realizeze conceptele descrise în brevet dincolo de Calculatorul de Moştenire şi nici nu avem planuri să facem acest lucru”, au anunţat reprezentanţii 23andMe.
Chiar dacă ar dori să facă acest lucru, cercetătorii ar putea eşua în efortul de a obţine ceea ce-şi doresc părinţii. Bazele genetice ale unor trăsături precum culoarea părului şi structura atletică sunt mult mai complexe decât credeau cercetătorii acum câţiva ani — ceea ce înseamnă că oricine ar încerca să „proiecteze” un bebeluş ar putea să fie dezamăgit de rezultate.