Mărgelele, care au o lăţime mai mică de 1mm, sunt injectate în penis unde eliberează un gaz numit monoxid de azot. Acest gaz are rolul de a lărgi vasele de sânge şi de a îmbunătăţi rezerva de sânge din zonă.
Erecţia este cauzată de sângele care curge prin nişte camere speciale de-a lungul penisului. Aceste camere sunt alimentate de o reţea de vase de sânge delicate şi astfel, orice lucru care afectează vasele întrerupe aprovizionarea cu sânge şi poate duce la impotenţă.
Din acest motiv, bărbaţii care suferă de presiune arterială ridicată, colesterol sau diabet au un risc crescut de disfuncţii erectile. Unele estimări indică faptul că aproximativ 50-75% dintre bărbaţii diabetici sunt afectaţi de astfel de probleme. Mai multe medicamente, printre care se numără şi sildenafilul vândut sub numele de Viagra, sunt eficiente pentru tratarea disfuncţiilor erectile, însă nu în cazul tuturor bărbaţilor. Mai exact, aceste medicamente sunt ineficiente pentru o treime dintre bărbaţii care se confruntă cu disfuncţii erectile.
Acum, aceste mărgele ar putea oferi o nouă soluţie. Studii anterioare au sugerat că monoxidul de azot ajută la lărgirea vaselor de sânge. Alte studii au indicat că nivelul acestui gaz scade din organism pe măsură ce bărbaţii înaintează în vârstă.
În noul studiu realizat la Universitatea Rice, oamenii de ştiinţă au injectat sferele în corpul cavernos, regiunile din organ în care se acumulează sângele şi care declanşează erecţia. Rezultatele au indicat că tehnica îmbunătăţeşte funcţiile erectile pentru trei săptămâni, având o eficienţă mai mare decât cea a sildenafilului
Tratamentul a fost administrat animalelor care sufereau de diabet tip 2 indus, dar oamenii de ştiinţă consideră că el ar putea fi folosit pentru pacienţii care suferă de disfuncţii erectile cauzate şi de alte probleme medicale.
Acum, oamenii de ştiinţă din spatele studiului, publicat în Journal of Sexual Medicine, plănuiesc să testeze mărgelele pe subiecţi umani.
De asemenea, experţii spun că tratamentul ar putea fi folosit împreună cu alte medicamente pentru tratarea disfuncţiilor erectile şi că ar putea fi disponibil în următorii cinci ani, dar asta doar dacă se dovedeşte eficient în studiile umane.
Referindu-se la nou studiu, prof. Raj Persad, de la Bristol Urological Institut, susţine că deşi mărgelele sunt implantate în zona genitală, ele ar putea fi benefice pentru sănătate în general, având în vedere că ele pot ajuta la îmbunătăţirea fluxului sanguin de la nivelul întregului corp.
Sursa: Daily Mail