Premieră în tehnologie: o reuşită a cercetătorilor ne-ar putea scăpa de dependenţa de petrol
Dintr-un litru de cultură de bacterii în mediu lichid, cercetătorii de la Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) au obţinut 580 de mg de benzină, prin transformarea acizilor graşi produşi de bacterii.
Reducerea resurselor naturale şi problemele de mediu au stimulat, în ultimii ani, interesul pentru descoperirea unor căi sustenabile de a obţine combustibili şi alte produse chimice necesare în industrie. Benzina, produs derivat din petrol şi care este cel mai utilizat combustibil pentru transport, este un amestec de hidrocarburi cu diferiţi aditivi.
Hidrocarburile, denumite alcani, sunt alcătuite numai din atomi de carbon şi hidrogen. În benzină există o combinaţie de alcani cu catenă (lanţ de atomi) liniară şi cu catenă ramificată, formaţi din 4-12 atomi de carbon uniţi prin legături directe (carbon-carbon).
Anterior, se obţinuseră, prin modificarea genetică a bacteriei Escherichia coli (E. coli), alcani cu lanţuri lungi (13-17 atomi de carbon), potriviţi pentru a înlocui motorina.
Dar acest studiu este primul în care se obţin alcani cu lanţ mai scurt, un posibil înlocuitor al benzinei.
Utilizând tot bacteria E. coli, cercetătorii coreeni au modificat metabolismul acizilor graşi ai bacteriei astfel încât aceasta să producă derivaţi de acizi graşi cu molecule mai scurte decât sunt au, mod normal, produşii de metabolism intracelular şi au introdus o cale metabolică sintetică pentru biosinteza alcanilor cu catenă scurtă. A devenit astfel posibilă obţinerea unor tulpini de E. coli care să producă benzină.
Aceste tulpini de E. coli pot, de asemenea, să fie modificate în continuare (modificând anumite enzime implicate în metabolism) pentru a se obţine şi alte produse, precum esteri şi alcooli graşi cu catenă scurtă.
Este primul pas în realizarea unei căi sustenabile de producere a benzinei prin biosinteză. Cantităţile obţinute sunt deocamdată mici, iar specialiştii lucrează în continuare pentru a mări randamentul culturilor de E. coli, în vederea obţinerii unor cantităţi sporite de bio-benzină.
Sursa: Live Science