NASA va trimite pe SSI o imprimantă 3-D, cu care astronauţii vor fabrica unelte şi piese de schimb la faţa locului

01 10. 2013, 00:00

Utilizarea printării 3-D va revoluţiona şi tehnologia spaţială: probleme legate de înlocuirea unor componente, de transportul unor piese de rezervă, vor fi rezolvate simplu, realizând pe loc componentele necesare.

Specialiştii întrevăd numeroase utilizări acestei metode: printarea unor mini-sateliţi ce pot fi lansaţi de pe SSI pentru a transmite date spre Pământ, dar şi simplificarea întreţinerii SSI şi a transportului de materiale necesare.

Printarea 3-D pe la bordul navelor spaţiale şi pe SSI pune totuşi probleme specifice (vibraţii, lipsa gravitaţiei, presiune a aerului diferită de cea de pe Terra, resurse limitate de energie şi temperaturi variabile), astfel încât e necesară adaptarea designului imprimantelor pentru ca acestea să poată fi folosite în spaţiu.

De asemenea imprimantele 3-D spaţiale ar trebui să capteze vaporii emişi de plasticul topit, să îşi poată printa propriile lor componente pentru a se autorepara şi să poată recicla o parte din materialele uzate pentru a fabrica noi produse.

Cât de necesară şi utilă poate fi în spaţiu o astfel de imprimantă o arată incidentul survenit în timpul misiunii Apollo 13, de explorare a Lunii, când o defecţiune majoră i-a forţat pe astronauţi să improvizeze, cu  pungi de plastic şi bandă adezivă, o reparaţie a unui sistem vital de filtrare a dioxidului de carbon, care s-a defectat în cursul misiunii şi a dus la abandonarea acesteia. Cu o imprimantă 3-D, problema ar fi putut fi rezolvată în câteva minute.

Primul test al unei imprimante 3-D în spaţiu este planificat pentru toamna anului 2014.

În acest scop, NASA a angajat firma Made In Space pentru a construi o nouă imprimantă 3-D. Firma a testat deja mai multe modele de imprimante la bordul unei aeronave cu gravitaţie scăzută a NASA, pentru a detecta problemele care pot apărea.
Atât NASA, cât şi alte agenţii spaţiale încurajează cercetările în domeniul printării 3-D, deoarece fabricarea de piese în spaţiu este, alături de descoperirea şi producerea apei pe alte planete sau pe Lună, unul dintre factorii care vor permite omului să colonizeze alte corpuri cereşti.

Sursa: FOXNews / Foto: Made in Space