Profesorul Jason Castro de la Bates College şi profesorul Chakra Chennubhotla de la Universitatea Pittsburgh au folosit o tehnică computerizată pentru a reduce mirosurile la esenţa lor de bază.
Ulterior, cercetătorii au testat 144 dintre aceste „esenţe de bază” şi au descoperit că pot fi grupate în 10 categorii. Cercetarea a fost publicată în jurnalul ştiinţific PLoS One.
În noua clasificare, mirosurile lemnoase precum mirosul de brad sau cel de iarbă proaspăt tăiată compun o singură categorie. Mirosurile dulci, precum caramelul, ciocolata sau vanilia, compun altă categorie. Mirosurile florale şi parfumurile constituie altă categorie, citricele reprezintă o categorie separată, iar toate celelalte fructe sunt laolaltă într-o a treia categorie.
Mirosurile neplăcute, precum laptele stricat, benzina sau carnea putrezită sunt cuprinse două categorii urât mirositoare, iar lista se încheie cu mirosurile mentolate – ce includ eucaliptul şi camforul – şi mirosurile mâncărurilor prăjite şi cu gust de nucă, ce includ popcornul, untul de arahide şi migdalele.
Aromele mai complexe, cum ar fi mirosul de pâine sau de cafea proaspăt preparată, reprezintă o combinaţie a două sau mai multe elemente din acestea 10, explică Jason Castro, „la fel cum o combinaţie de note compun un acord”.
„Aceste 10 categorii reflectă atribute importante ale lumii înconjurătoare – pericol, mâncare şi aşa mai departe. Dacă ştii aceste categorii de bază, poţi începe să te gândeşti să compui mirosuri. Încă nu am reuşit să rezolvăm problema prezicerii unui miros pe baza structurii sale chimice, dar sperăm să reuşim acest lucru”, a spus Castro.
Iată care sunt cele 10 categorii propuse de cercetătorii americani: