Oamenii de ştiinţă spun că 2013 RZ53 este suficient de mic, iar traiectoria sa este suficient de îndepărtată pentru ca asteroidul să nu reprezinte o ameninţare pentru populaţie.
Astronomii au descoperit acest asteroid săptămâna trecută, cu ajutorul datelor culese de Minor Planet Center, un centru ştiinţific specializat în monitorizarea cometelor şi a asteroizilor, cu sediul în localitatea Cambridge, din statul american Massachusetts.
Asteroidul are un diametru cuprins între un metru şi trei metri şi a trecut la o distanţă – considerată a fi sigură – de peste 230.800 de kilometri de Terra, miercuri, în jurul orei 22:20 GMT (joi, 01:20 ora României). Distanţa medie dintre Terra şi Lună este de 385.600 kilometri.
Chiar dacă s-ar fi îndreptat direct spre planeta noastră, asteroidul era prea mic şi ar fi ars cel mai probabil în întregime în atmosferă.
2013 RZ5 provine din familia „Apollo” de asteroizi din apropierea Terrei – acelaşi grup din care se crede că ar fi provenit şi meteoritul care a explodat deasupra oraşului Celiabinsk în februarie 2013. Acel meteorit a fost mult mai mare, având un diametru cuprins între 17 şi 20 de metri înainte de explozie.
NASA şi partenerii ei monitorizează cu mare atenţie asteroizii şi cometele care trec aproape de Pământ, cu ajutorul programului Near-Earth Object Observation, care foloseşte o reţea de telescoape terestre şi spaţiale pentru a depista corpurile cereşti potenţial periculoase.
Sursa: Mediafax