Datele din arhivă arată că pacientul (nu se ştie dacă este vorba despre un bărbat sau o femeie) a avut reşedinţa la ceea ce astăzi este North Texas State Hospital, o instituţie dedicată persoanelor cu probleme mentale, murind acolo în 1970. Alte date despre acest pacient nu sunt cunoscute, căci microfilmul care conţinea detalii despre istoricul medical al persoanei a fost pierdut.
Adam Voorhees a petrecut un an încercând să descopere mai multe informaţii despre acest creier şi despre alte 100 de exemplare prezente în colecţia Universităţii Texas, însă nu a avut sorţi de izbând. Eticheta de pe borcanul ce conţine creierul arată că pacientul a suferit de agirie – termen medical ce desemnează absenţa circumvoluţiunilor formate în mod normal de cortexul cerebral. Această afecţiune rară duce de multe ori la deces înaintea vârstei de 10 ani. Ea poate provoca spasme musculare, convulsii şi dificultăţi de învăţare (deoarece boala reduce suprafaţa acestei regiuni esenţiale a creierului).
David Dexter, directorul Parkinson’s UK Brain Bank din cadrul Imperial College London, afirmă că nu a mai văzut aşa ceva niciodată. „Mai vedem rar câte un individ căruia îi lipsesc câţiva sulci, dar nu într-o asemenea măsură”, spune Dexter. Specialistul afirmă că nu este surprins că această persoană a supravieţuit până la vârstă adultă, deoarece creierul este foarte adaptiv, însă bănuieşte că au existat numeroase efecte negative.
La începutul acestui an, Universitatea Texas a obţinut un scanner RMN pentru a documenta structura creierelor din colecţia sa. Deşi acest lucru ne va oferi noi informaţii despre acest neobişnuit creier uman, identitatea persoanei care a avut acest organ extraordinar şi detaliile vieţii sale par că vor fi pentru totdeauna pierdute.
Iată imaginea realizată de Adam Vorhees:
Sursa: New Scientist / Foto: Adam Voorhees