Sora Angélique Namaika, salvarea a sute de femei, primeşte Premiul Nansen pentru Refugiaţi (VIDEO)

17 09. 2013, 18:21

Sora Angélique Namaika conduce Centrul pentru Reintegrare şi Dezvoltare şi a reuşit prin intermediul acestuia să transforme vieţile a mai bine de 2.000 de femei şi fete care au fost abuzate şi forţate să îşi părăsească locuinţele, în principal de către rebelii Armata de Rezistenţă a Domnului (LRA). Multe dintre tinere pe care le-a ajutat sunt protagonistele unor poveşti de răpire, muncă forţată, bătăi, crimă, viol şi alte abuzuri ale drepturilor omului, dar şi ostracizate chiar de propriile familii şi comunităţi tocmai datorită încercărilor la care au fost supuse. 

În vârstă de 46 de ani, sora Angélique a reuşit să le ajute pe aceste femei să îşi refacă vieţile îndrumându-le să înveţe o meserie, să îşi deschidă o mică afacere sau să revină pe băncile şcolii.

Se estimează că, din 2008, 320.000 de oameni au fost forţaţi să se refugieze în Provincia Orientală a RDC, mulţi dintre aceştia refugiindu-se în repetate rânduri. 

Sora Angélique a fost şi ea la rândul ei forţată să se refugieze, părăsind oraşul Dungu ca urmare a violenţelor izbucnite în anul 2009. Prin urmare, ea a înţeles durerea părăsirii propriei case şi, de fapt, acesta a fost motivaţia eforturilor pe care le depune zi de zi pentru a ajunge la cei care au nevoie de ajutor. 

„Sora Angélique este neobosită în misiunea ei de a ajuta femeile şi fetele ajunse într-o situaţie de extremă vulnerabilitate ca urmare a traumelor trăite, sărăciei şi refugiului. Provocările cu care se confruntă însă, sunt uriaşe ceea ce face ca munca sa să fie  cu atât mai remarcabilă – nu lasă nimic să îi stea în cale… Vieţile acestor femei au fost zdruncinate de brutalitatea violenţelor şi refugiului, iar sora Angélique nu face decât să demonstreze că fiecare dintre noi poate aduce o schimbare în viaţa familiilor dezbinate de război. Este cu adevărat o eroină”, a apreciat Antonio Guterres, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi.

Eforturile surorii Angélique Namaika sunt cu atât mai impresionante cu cât îşi duce la îndeplinire misiunea într-o zonă în care electricitatea, apa curentă, drumurile asfaltate şi restul resurselor sunt insuficiente. 

„Suferinţa la care femeile şi fetele abuzate de LRA au fost supuse este dificil de imaginat. Urmele acestor violenţe le vor marca viaţa pentru totdeauna. Acest premiu nu înseamnă decât că un număr şi mai mare de persoane deplasate din Dungu vor fi ajutate să înceapă o viaţă nouă. Nu mă voi lăsa niciodată oprită din acest demers de a le reda speranţa şi şansa de a trăi din nou”, a răspuns sora Angélique când a fost anunţată că a câştigat premiu. 

Instituit în anul 1954, Premiul este o recunoaştere a activităţilor umanitare extraordinare desfăşurate în beneficiul refugiaţilor, persoanelor deplasate intern şi apatrizilor. Premiul constă într-o medalie comemorativă şi suma de 100.000 dolari. Laureatul din fiecare an utilizează această sumă pentru a finanţa proiecte în aria sa de activitate, în strânsă consultare cu UNHCR.

Sursa: UNHCR