De ce beau fluturii lacrimile broaştelor ţestoase amazoniene? (VIDEO)
Phil Torres, cercetătorul care analizează fenomenul, susţine că cel mai probabil fluturii sunt atraşi de lacrimile broaştelor deoarece conţin sare şi implicit sodiu, un mineral important care nu prea este de găsit zona de vest a pădurii amazoniene.
Spre deosebire de fluturi, broaştele ţestoase obţin suficient sodiu din dieta lor carnivoră. Însă ierbivorele încearcă să dezvolte cât mai multe strategii pentru a obţine sodiul.
Lacrimile de broască ţestoasă nu sunt sigura sursă de unde fluturii obţin sare. Insectele îşi procură sarea şi din urina animalelor, din transpiraţia oamenilor sau bălţi, susţine Geoff Gallice de la Florida Museum of Natural History.
Aflată la 1.600 de kilometri de Oceanul Atlantic, o sursă primară de sodiu, şi privată de particule de minerale suflate de vânt (din cauza Anzilor care crează un fel de zid de apărare), această regiune este mult mai săracă în sodiu decât multe zone de pe Pământ. Praful şi mineralele ajung în Amazon prin est, iar uneori ele vin tocmai din Africa. Chiar şi aşa, cea mai mare parte de minerale este înlăturată de ploaie. înainte ca ea să ajungă vestul pădurii amazoniene.
dar întrebarea care ne vine tuturor când urmărim clipul video de mai jos este: „Oare pe broaştele ţestoase le doar când fluturii le consumă lacrimile, sau beneficiază de pe urma acestui proces?”.
Phil Torres susţine că momentan răspunsul nu este foarte clar, dar se presupune că fluturii au un impact mior asupra broaştelor ţestoase, chiar dacă există riscul ca ei să expună animalul la prădători, obstrucţionându-i vederea.
De fapt, ţestoasele (orbite de „sărutul fluturilor”) sunt mai uşor de fotografiat ele neobservând fotografii la fel de bine ca atunci când fluturi nu sunt prin apropiere. Imaginile au fost suprinse de Jeff Cremer, director de marketing la Rainforest Expeditions, o companie de ecoturism care organizează excursii în junglă.
„Broaştele ţestoase au suficiente lacrimi pentru a hrăni fluturi. Ei extrag sarea printr-un proces similar cu absorbţia prin aşezarea trompelor pe lacrimi”, a explicat Gallice.
Dar nu numai fluturii se hrănesc cu lacrimile broaştelor ţestoase, ci şi albinele, iar ele par să supere şi mai mult animalele, probabil din cauza aripilor lor zgomotoase.
În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă nu exclud nici posibilitatea ca fluturii să beneficieze şi de alte substanţe minerale, precum aminoacizii, extrase din lacrimile broaştelor ţestoase. „S-ar putea ca ei extragă şi alte resurse pe care noi nici măcar să nu le cunoaştem. Va trebui să adunăm lacrimile broaştelor pentru a vedea despre ce ar putea fi vorba”.
Sursa: Live Science