Să fie acesta vaccinul care distruge HIV-ul? O nouă abordare medicală ar putea salva mii de vieţi
O cercetare publicată în Nature indică faptul că maimuţele vaccinate îşi pot elimina infecţia cu Virusul Imunodeficienţei Simiene (SIV) din corp. Potrivit raportului, vaccinul s-a dovedit eficient pentru 9 din cele 16 maimuţe tratate.
Oamenii de ştiinţă din Statele Unite susţin că, acum, ei vor să folosească o abordare similară pentru a testa un vaccin împotriva virusului HIV.
„Întotdeauna este greu să declarăm eradicarea pentru că întotdeauna ar putea exista o celulă pe care noi nu am analizat-o şi care să aibă virusul în cea. Dar în mare parte, după criterii foarte stricte putem spune că nu a mai existat urmă de virus în corpul acestor maimuţe”, a declarat profesorul Louis Picker, de la Vaccine and Gene Therapy Institute.
Oamenii de ştiinţă au analizat o formă agresivă a virusului numit SIVmac239 care este de 100 de ori mai letal decât HIV. De obicei, maimuţele infectate mor în 2 zile, însă în unele dintre primatele inoculate virusul nu s-a mai manifestat. Vaccinul are la bază un alt virus numit citomegalovirus (CMV), care face parte din familia Herpesviridae.
Astfel, oamenii de ştiinţă au folosit puterea infecţioasă a CMV pentru a curăţa corpul. Însă, în loc ca el să preia controlul corpului şi să îl viruseze, CMV a fost modificat astfel încât să stimuleze sistemul imunitar să lupte împotriva moleculelor SIV.
„El menţine o formă armată care patrulează toate ţesuturile din corp, tot timpul, pe termen nedefinit”, a explicat Picker.
Oamenii de ştiinţă au vaccinat macaci rhesus, iar apoi i-au expus pe aceştia la virus. Ei au constatat că, la început, infecţia a început să se împrăştie în corp, însă în scurt timp, corpurile animalelor au început să răspundă căutând virusul şi distrugându-l.
Analize ulterioare au indicat că maimuţele care au răspuns la vaccin nu au mai prezentat semne ale virusului SIV nici la 3 ani de la infectare.
Acum, profesorul Picker susţine că încearcă să afle de ce vaccinul a funcţionat doar în aproape jumătate dintre subiecţi. „Ar putea depinde de faptul că SIV este atât de patogenic încât nu vom putea niciodată să obţinem rezultate mai bune. Este ca o luptă şi în jumătate din cazuri câştigă vaccinul, iar în rest câştigăm noi”, a adăugat acesta.
În prezent, oamenii de ştiinţă realizează teste pentru a vedea dacă vaccinul dă rezultate benefice şi atunci când este administrat după ce maimuţele au fost infectate.
De asemenea, ei doresc să vadă şi dacă tehnica va da roade pe oameni. „Pentru a putea crea teste pe oameni trebuie să ne asigurăm că este un proces sigur. Am modificat genetic cirusul CMV care generează acelaşi răspuns imunitar, dar care a fost atenuat [modificat pentru a-şi pierde din virulenţă] până în punctul în care credem că este foarte sigur”.
Sursa: BBC