Cercetătorii afirmă că rezultatele tulburătoare ale acestui studiu ar trebui să schimbe percepţiile referitoare la cât de răspândită este violenţa împotriva femeilor şi ar trebui să stimuleze lansarea unor campanii ample de prevenire a violenţei. Autorii subliniază că rezultatele au fost obţinute în urma unui sondaj efectuat în doar 6 ţări asiatice, fiind neclar care sunt statisticile în alte ţări din regiune.
Oamenii de ştiinţă afirmă că atitudinile sexiste înrădăcinate reprezintă una din cauze, dar subliniază că alţi factori precum sărăcia sau abuzul emoţional şi fizic în copilărie reprezintă un factor de risc major pentru comportamentul violent al bărbaţilor.
Un raport mai vechi întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a arătat că o treime din femeile de pe Terra au fost victime ale violenţei domestice sau ale violenţelor sexuale.
„Este clar că violenţa împotriva femeilor este mult mai răspândită la nivelul populaţiei decât credeam până acum”, afirmă Rachel Jewkes de la Medical Research Council din Africa de Sud, coordonatoarea acestor două studii. Cercetările au fost finanţate de mai multe agenţii ale ONU şi de către Australia, Marea Britanie, Norvegia şi Suedia. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Lancet Global Health.
În cadrul acestor studii, intervievatori de sex masculin au discutat cu peste 10.000 de bărbaţi din Bangladesh, China, Cambodgia, Indonezia, Sri Lanka şi Papua Noua Guinee. Cuvântul „viol” nu a fost folosit în întrebări, însă bărbaţii erau întrebaţi dacă au forţat vreodată o femeie să facă sex atunci când nu dorea sau dacă au forţat pe cineva să facă sex când era prea beată sau prea drogată pentru a-şi putea da acordul.
În majoritatea locurilor, cercetătorii au concluzionat că între 6% şi 8% dintre bărbaţi au violat o femeie care nu era partenerul lor. Când includeau în statistici soţiile şi prietenele bărbaţilor, procentul violatorilor se încadra între 30% şi 57%. Cele mai mici procente se înregistrau în Bangladesh şi Indonezia şi cele mai mari în Papua Noua Guinee. Studii mai vechi asupra violului au fost efectuate în Africa de Sud, unde cercetătorii cred că 40% dintre bărbaţi au violat o femeie.
Dintre cei ce au recunoscut că au forţat o femeie să facă sex, peste 70% dintre bărbaţi au spus că acest lucru s-a datorat faptului că sexul li se cuvine. Aproximativ 60% au spus că erau plictisiţi sau că doreau să se distreze, pe când 40% au spus că a fost deoarece erau furioşi sau doreau să o pedepsească pe femeie. Doar jumătate dintre bărbaţi au spus că se simt vinovaţi, iar 23% au fost condamnaţi la închisoare pentru viol.
„Problema este şocantă, dar oriunde ne uităm, descoperit violenţă faţă de partener, victimizare şi violenţă sexuală”, spune Michele Decker, profesor la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. „Violul nu implică doar cazurile în care cineva ţine un pistol la tâmpla femeii. Oamenii tind să se gândească la viol ca la un act comis de altcineva”, spune Decker.
„Nu este suficient să ne concentrăm pe oferirea de servicii pentru femei”, spune Charlotte Watts, şefa Gender, Violence and Health Centre din cadrul the London School of Hygiene and Tropical Medicine. Specialista afirmă că unele programe din Africa ce se concentrează pe schimbarea ideilor tradiţionale referitoare la masculinitate par să aibă succes.
„Poate că în cultura în care au crescut acei bărbaţi violenţa să fie încurajată, iar acest lucru nu este imposibil de schimbat”, afirmă Watts.
Surse: AP, BusinessWeek