Un „dinte deştept” ne va monitoriza sănătatea şi obiceiurile de viaţă
Micul aparat ar putea fi, de asemenea, util dentiştilor, pentru a afla dacă pacienţii au anumite obiceiuri (precum, scrâşnitul din dinţi, involuntar) care ar putea dăuna sănătăţii dinţilor.
Dispozitivul, care arată ca un dinte obişnuit, este prevăzut cu un senzor de mişcare de mărimea unei unghii, care înregistrează mişcările maxilarului inferior, bazându-se pe faptul că orice acţiuni care implică gura determină mişcări de un anumit tip ale maxilarelor.
Un program de computer analizează aceste informaţii, descifrând astfel acţiunile unei persoane.
Dispozitivul a fost testat pe 8 voluntari, cărora senzorul le-a fost ataşat de dinţi, împreună cu firele electrice care transmiteau informaţia la computer. Voluntarii au desfăşurat diferite acţiini – au tuşit timp de o jumătate de minut, au băut o sticlă cu apă, au mestecat gumă şi au citit cu voce tare.
Odată programul de computer ajustat pentru a ţine seama de caracteristicile fiecărei persoane, el s-a dovedit capabil să arate, cu precizie de 94%, despre ce acţiuni era vorba.
Inventatorii – specialişti de la Universitatea Naţională din Taiwan – au creat, de asemenea, un dinte artificial care conţine un senzor şi spera ca dispozitivul să poată transmite wireless informaţia la un computer sau smartphone, putându-se astfel renunţa la firele electrice. Dintele artificial va putea fi scos în timpul nopţii, pentru a fi curăţat şi pentru a fi încărcate bateriile. O altă posibilitate ar fi includerea senzorului într-o o lucrare dentară ori chiar într-o carie „prelucrată” special.
Sursa: Mail Online