Într-o nouă cercetare publicată în jurnalul Perspectives in Biology and Medicine, Jean-Luc Mommaerts şi Dirk Devroey afirmă că aceste „metode de vindecare” combat simptomele pentru că livrează două elemente cheie: empatie şi efectul placebo (E&P).
Cele două elemente constituie o forţă psihologică extraordinară, iar din acest motiv cei doi cercetători afirmă că nu are rost ca specialiştii să se întrebe dacă „tratamentele alternative” funcţionează. Cât timp oferă cele două elemente cheie, aproape orice tip de intervenţie va avea un efect benefic, astfel că nu este de mirare că terapiile alternative au foarte mulţi adepţi.
În mod evident, dacă sunt analizate anumite aspecte specifice ale tratamentulor alternative pentru a vedea dacă acestea au efect, răspunsul este aproape sigur nu (cum este în cazul homeopatiei sau al altor tratamente alternative).
Cu toate acestea, cercetătorii menţionează că, de multe ori, combinaţia E&P reprezintă tot ceea ce le trebuie pacienţilor. De asemenea, cei doi specialişti avertizează că empatia şi efectul placebo sunt greu de întâlnit în medicina modernă.
„Medicina alternativă reprezintă un eşec al medicinei ştiinţifice, deoarece medicina alternativă încearcă să adreseze anumite nevoi ale pacienţilor care nu sunt rezolvate de medicina modernă. Medicina alternativă reprezintă efortul pacienţilor de a obţine empatie”, spun cei doi cercetători.
Autorii studiului afirmă că medicina modernă ar trebui să includă mai multă empatie în tratamentele aplicate pacienţilor. De asemenea, cei doi cercetători spun că ar trebui luată în calcul şi varianta unui „tratament E&P profund raţional”, prin care pacienţii să aibă parte de empatia şi de efectul placebo de care au nevoie fără a apela la un context lipsit de fundamente ştiinţifice.
Sursa: Discover Magazine