Sindromul NU. O investigaţie Gândul în premieră în România

06 09. 2013, 12:17

Principalul motiv a fost că nu există o discuţie publică în România despre această tulburare. Tot ce ştim sunt crâmpeie senzaţionalizate de provenienţă americană. Am vrut să vorbim despre stresul posttraumatic pentru că urmau să se împlinească zece ani de la invazia din Irak, pentru că misiunea combatantă din Afganistan se apropie de final, pentru orice altă invazie care ar putea apărea pe viitor şi la care noi, românii, am putea participa.

Sindromul NU – Documentarul rănilor invizibile ale Armatei

Am vrut să vorbim despre stresul posttraumatic pentru că, lucru foarte puţin ştiut în România, este o tulburare pe care o dezvoltă nu doar soldaţii, ci, foarte important, persoanele implicate în accidente de circulaţie, victimele violurilor, violenţelor domestice, catastrofelor naturale, bolilor foarte grave.

Ceea ce a urmat a fost o investigaţie de un an, timp în care am vorbit cu psihologi militari, cu psihologi din mediul civil, profesori universitari, experţi şi jurnalişti americani. Rezultatul se numeşte „Sindromul NU. Cum tratează Armata română stresul posttraumatic”.

ACCESEAZĂ SITE-UL SINDROMUL NU

„Sindromul NU” este o încercare de a informa, de a trage un semnal de alarmă, de a deschide o discuţie pe care alte ţări au reuşit deja să o ducă la un nivel aprofundat. Avem nevoie de această discuţie.

Sindromul NU este un proiect susţinut de Carter Center (Atlanta Georgia), realizat de Alina Matiş, editor gândul, şi Florin Negruţiu, redactor-şef, câştigătorii a două burse de jurnalism de sănătate mintală acordate de fosta primă doamnă a Statelor Unite, Rosaylnn Carter.