„Pe 21 august 2013, un robot a făcut un mic pas către un viitor mai radios pentru fiecare dintre noi”, a spus Kirobo, o frază care aminteşte de aceea pronunţată de astronautul american Neil Armstrong în 1969 în momentul în care a păşit pe Lună.
„Bună ziua tuturor de pe Terra! Eu sunt Kirobo. Sunt primul robot astronaut din lume care vorbeşte. Sunt încântat să vă cunosc”, a adăugat Kirobo în limba japoneză.
Imaginile cu Kirobo în spaţiu au fost prezentate în premieră miercuri cu ocazia unei sesiuni a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) la Buenos Aires.
Micuţul robot umanoid, care poate să pozeze ca un atlet, şi-a exprimat totodată sprijinul faţă de candidatura oraşului Tokyo la organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2020. Capitala niponă se află în cursă cu Madrid şi Istanbul. Oraşul gazdă va di desemnat sâmbătă.
Kirobo a sosit pe ISS luna trecută, alături de 5,4 tone de echipamente şi provizii pentru astronauţii aflaţi la bordul staţiei.
Conceput de experul nipon în robotică Tomotaka Takahashi şi construit în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Tokyo, de la companiile Robo Garage, Toyota şi Dentsu şi de la Agenţia de exploatare spaţială Jaxa, robotul Kirobo este capabil să discute de o manieră naturală cu astronautul Koichi Wakata, care va ajunge pe ISS la sfârşitul acestui an.
Aspectul său este în mod evident inspirat din cel al lui Astro Boy, un personaj de manga (benzi desenate japoneze), imaginat după Al Doilea Răboi Mondial de desenatorul şi ilustratorul Osamu Tezuka. Deşi este foarte mic (are o înălţime de 34 de centimetri) şi uşor (are o greutate de aproximativ 1 kilogram), Kirobo ştie să meargă, să recunoască feţe şi să înregistreze imagini.
Geamănul său, botezat Mirata, va rămâne pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparaţie, în cazul în care cercetătorii vor bănui producerea unor anomalii care ar afecta funcţionarea lui Kirobo.
Obiectivul proiectului „Kirobo” (contragere de la „Kibo”, numele laboratorului japonez de pe ISS, şi „robot”) constă în special în studierea măsurii în care un robot de companie poate să ofere sprijin moral unor oameni care trăiesc izolaţi pe durate de timp îndelungate. Totodată, în japoneză, „Kibo” înseamnă şi „speranţă”.
Sursa: Mediafax