Motivul surprinzător pentru care 30% din oameni par mai urâţi decât sunt de fapt
Un nou studiu publicat în ediţia din luna septembrie a jurnalului ştiinţific Sleep arată că somnul insuficient afectează trăsături faciale precum ochii, gura şi pielea, iar aceste trăsături indică altor persoane absenţa somnului.
Rezultatele cercetării arată că feţele indivizilor care nu au dormit suficient sunt percepute de alte persoane ca având pleoape lăsate, ochi roşii, ochi umflaţi şi cercuri negre sub ochi. Totodată, somnul insuficient era asociat pielii mai palide, mai multor riduri şi, în zona gurii, colţurilor lăsate. De asemenea, oamenii par mai trişti atunci când dorm insuficient, iar tristeţea este asociată şi aspectului obosit.
„Dat fiind că feţele oamenilor conţin foarte multe informaţii pe care alţi oameni se bazează în interacţiunile din societate, nivelul de oboseală pe care îl proiectează o persoană poate afecta modul în care alţii se comportă în raport cu ea”, explică Tina Sundelin, student doctoral în cadrul Universităţii Stockholm şi totodată autor al acestei cercetări.
„Acest lucru nu este relevant doar în cazul interacţiunilor sociale private, ci şi în cazul interacţiunilor oficiale”, explică Sundelin.
Studiul a fost efectuat la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. Zece voluntari au fost fotografiaţi în două ocazii separate: după 8 ore de somn şi după 31 de ore de deprivare de somn. Fotografiile au fost realizate în ambele cazuri la ora 14:30, în laborator. Ulterior, 40 de participanţi au notat 20 de fotografii faciale în funcţie de 10 aspecte ale feţei.
Autorii studiului subliniază că folosesc o reţea neuronală specializată pentru a percepe feţele altor persoane, aceasta fiind una dintre cele mai dezvoltate abilităţi de percepţie vizuală cu care sunt înzestraţi oamenii. Totodată, cercetătorii notează că modul în care judecăm feţele altor persoane influenţează modul în care percepem trăsături precum gradul de încredere, agresivitatea şi competenţa unei persoane.
Reprezentanţii American Academy of Sleep Medicine afirmă că tulburările de somn au atins proporţii epidemice şi recomandă persoanelor afectate să se adreseze unui specialist.
Sursa: Eurekalert