Un nou secret al vieţii lui Richard al III-lea: cercetătorii au descoperit boala de care suferea acesta

05 09. 2013, 11:36

Probele recoltate din rămăşiţele descoperite în 2012, într-un perimetru pe care se află în prezent o parcare, ale monarhului controversat – regele scelerat din piesa omonimă de William Shakespeare – au condus la descoperirea mai multor ouă ale unui vierme intestinal parazit (Ascaris lumbricoides), afirmă autorii acestui studiu apărut în revista medicală The Lancet.

Acest tip de infestare este asociat cu igiena medievală precară (mâini murdare etc.) şi este în continuare destul de frecvent în ţările în curs de dezvoltare. Formele grave de ascaridioză sunt vinovate de producerea a 60.000 de decese pe an, în principal în rândul copiilor, afirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Un nou secret al vieţii lui Richard al III-lea: cercetătorii au descoperit boala de care suferea acesta    

Contaminarea se face prin ouă de parazit ingerate (fructe şi legume crude murdărite cu fecale contaminate etc.). Acestea eclozează în intestin, eliberând larvele, care trec de peretele intestinal pentru a ajunge în ficat şi în plămâni pe cale sangvină şi sfârşesc prin a se întoarce la nivelul gâtului, unde sunt înghiţite, coborând din nou astfel în tubul digestiv, unde îşi finalizează dezvoltarea.

Viermele adult poate să aibă o lungime de peste 30 de centimetri, iar o singură femelă poate să depună aproximativ 200.000 de ouă pe zi, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite.

Probele extrase de la nivelul sacrumului, un os triunghiular aflat în partea de jos a coloanei vertebrale, în zona în care se găseau intestinele, au permis evidenţierea acestei contaminări.

„Rezultatele arată că Richard al III-lea era infestat cu ascarizi (limbrici)”, afirmă profesorul Piers Mitchell, de la departamentul de Arheologie şi antropologie de la Universitatea Cambridge, şi colegii săi de la Universitatea Leicester, care nu au descoperit prezenţa altor viermi paraziţi, precum tenia, care se transmite prin carnea insuficient preparată.

Această absenţă sugerează faptul că mesele monarhului britanic erau preparate corect, la temperaturi suficient de ridicate, fapt care a prevenit transmiterea acestor paraziţi, notează autorii studiului.

Regele Richard al III-lea, ultimul din dinastia Plantageneţilor, a murit în război în 1485, la vârsta de 32 de ani, după o scurtă domnie de doi ani.

Osemintele sale, descoperite recent sub o parcare din Leicester, au fost identificate formal la începutul lunii februarie.

Sursa: Mediafx