Oamenii de ştiinţă au monitorizat activitatea a 4.500 de adulţi şi au constatat că pentru a scădea în greutate contează cât de des îşi antrenezi inima şi plămânii şi nu durata exerciţiilor fizice. Mai exact, constatările au indicat că perioadele scurte, dar intense, de activitate fizică au acelaşi efect ca exerciţiile lungi dar mai puţin frecvente.
Aceste perioade scurte de efort fizic pot consta în urcatul scărilor la locul de muncă, în locul urcatului cu liftul, parcatul ceva mai departe de locul de muncă astfel încât să fim nevoiţi să facem mai multă mişcare până la birou, sau părăsirea autobuzului cu o staţie înainte de a ajunge acasă.
„Am aflat că pentru prevenirea îngrăşării, intensitatea exerciţiilor contează mai mult decât durata lor”, a explicat coordonatorul studiului, dr. Jessie Fan de la Universitatea Utah. „Cunoaşterea faptului că episoadele scurte de activitate fizică pot avea un efect pozitiv duce la promovarea unui stil de viaţă mai sănătos”, a mai declarat aceasta.
În studiu, voluntarii au purtat accelerometre, dispozitive care măsoară cu acurateţe mişcările şi activitatea individului. De asemenea, participanţilor li s-a măsurat şi indicele de masă corporală (IMC).
În urma analizelor, specialiştii au constatat că, pentru femei, fiecare minut zilnic în care acestea realizat exerciţii fizice scurte dar intense era asociat cu o reducere a IMC de 31 de grame. În plus, oamenii de ştiinţă au adăugat că un singur minut zilnic de activitate intensă consumă echivalentul în calorii a 185 de grame din greutatea corporală.
Cercetătorii au explicat că acest lucru înseamnă că dacă o femeie cu o înălţime de 1,65 metri va alege în mod regulat să urce pe scări la serviciu, ea va cântări cu aproximativ 225 de grame mai puţin ca restul femeilor care au aceeaşi înălţime ca ea, dar care au ales liftul. Studiul a arătat că rezultatele au fost similare şi în rândul bărbaţilor.
Astfel, fiecare minut de exerciţii fizice intense realizat zilnic scade probabilitatea de a deveni obez cu 2% la bărbaţi şi 5% la femei.
Însă, rezultatele studiului au evidenţiat că, în medie, femeile din studiu erau mai puţin active din punct de vedere fizic, comparativ cu bărbaţii.
„Urcatul pe scări sau mersul pe jos până la magazin şi înapoi sunt alegeri care fac diferenţa şi care ne ajută să fim sănătoşi. Mesajul este: un pic mai mult efort poate avea o răsplată importantă pentru sănătate”, au notat autorii studiului în American Journal of Health Promotion.
Totuşi, oamenii de ştiinţă au avertizat că aceste scurte perioade de exerciţii fizice intense s-ar putea să nu asigure necesarul săptămânal de mişcare recomandat.
„Acest studiu susţine tot ceea ce ştiam despre exerciţii fizice şi pierderea în greutate. Adulţii ar trebui să facă mişcare săptămânal pentru a se menţine la o greutate sănătoasă şi pentru a se feri de boli”, au mai explicat cercetătorii.
Sursa: Daily Mail