Fructul şi sucul de fructe nu sunt la fel: unul protejează de diabet, celălalt creşte riscul!

30 08. 2013, 13:20

Sănătatea participanţilor a fost monitorizată de-a lungul mai multor ani, voluntarii răspunzând în mod regulat la chestionare despre ceea ce mâncau, greutate, fumat, activitate fizică şi alte elemente despre stilul de viaţă.

Dintre voluntarii participanţi la studiu, aproximativ 6,5% au dezvoltat diabetul în timpul cercetărilor.

Persoanele care consumau în fiecare săptămână cel puţin două porţii de anumite fructe întregi, mai ales afine, struguri, mere şi pere, îşi reduceau riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 23% în comparaţie cu persoanele care consumau o singură porţie pe lună.

„Rezultatele noastre oferă noi dovezi ce sugerează că anumite fructe pot fi benefice în mod deosebit în ceea ce priveşte reducerea riscului de a suferi de diabet”, a comentat Qi Sun, profesor de nutriţie la Harvard School of Public Health.

În schimb, persoanele care consumau în fiecare o porţie sau mai mult de suc de fructe înregistrau o creştere a riscului de a suferi de diabet de până la 21%.

Dacă trei porţii de suc erau înlocuite cu trei porţii de fructe întregi, riscul era redus cu 7%, deşi acest efect nu se observa în cazul căpşunelor sau a pepenelui galben.

„Consumul mai mare de anumite fructe, mai ales de afine, struguri, mere şi pere, era asociat în mod semnificativ reducerii riscului de a dezvolta diabet de tip 2, pe când consumul sporit de suc de fructe era asociat unui risc sporit”, scriu autorii în noua cercetare.

Studiul publicat în British Medical Journal subliniază că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege această diferenţă „semnificativă”.

Cercetătorii speculează că, în ciuda faptului că valorile nutriţionale ale fructelor întregi şi ale sucurilor de fructe sunt similare, diferenţa se datorează faptului că un aliment este semi-solid, iar celălalt este lichid.

„Fluidele trec prin stomac spre intestin mult mai rapid decât solidele, chiar dacă conţinutul nutriţional este similar”, se arată în studiu.

„De exemplu, sucurile de fructe duc la creşteri mai rapide şi mai mari în nivelul seric al glucozei şi al insulinei decât fructele întregi”, notează cercetătorii.

Cercetarea arată totodată că există câteva dovezi ce sugerează că anumite fructe au un efect benefic asupra sănătăţii. Fructele de pădure şi strugurii, spre exemplu, conţin anumiţi compuşi ce poartă numele de antocianine care reduc riscul de atacuri de cord.

Totuşi, cercetătorii subliniază că nu este clar dacă aceşti compuşi au vreun efect asupra riscului de diabet.

Sursa: AFP