Home » D:News » Fructul şi sucul de fructe nu sunt la fel: unul protejează de diabet, celălalt creşte riscul!

Fructul şi sucul de fructe nu sunt la fel: unul protejează de diabet, celălalt creşte riscul!

Fructul şi sucul de fructe nu sunt la fel: unul protejează de diabet, celălalt creşte riscul!
Publicat: 30.08.2013
Consumul sporit de fructe proaspete, mai ales de afine, struguri, mere şi pere, este asociat unui risc mai scăzut de a suferi de diabet de tip 2, arată un nou studiu, însă consumarea unei cantităţi mai mari de suc de fructe duce la efectul opus. Rezultatul a fost obţinut în urma analizării datelor colectate în trei studii uriaşe desfăşurate în SUA, Marea Britanie şi Singapore la care au participat peste 187.000 de persoane.

Sănătatea participanţilor a fost monitorizată de-a lungul mai multor ani, voluntarii răspunzând în mod regulat la chestionare despre ceea ce mâncau, greutate, fumat, activitate fizică şi alte elemente despre stilul de viaţă.

Dintre voluntarii participanţi la studiu, aproximativ 6,5% au dezvoltat diabetul în timpul cercetărilor.

Persoanele care consumau în fiecare săptămână cel puţin două porţii de anumite fructe întregi, mai ales afine, struguri, mere şi pere, îşi reduceau riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 23% în comparaţie cu persoanele care consumau o singură porţie pe lună.

„Rezultatele noastre oferă noi dovezi ce sugerează că anumite fructe pot fi benefice în mod deosebit în ceea ce priveşte reducerea riscului de a suferi de diabet”, a comentat Qi Sun, profesor de nutriţie la Harvard School of Public Health.

În schimb, persoanele care consumau în fiecare o porţie sau mai mult de suc de fructe înregistrau o creştere a riscului de a suferi de diabet de până la 21%.

Dacă trei porţii de suc erau înlocuite cu trei porţii de fructe întregi, riscul era redus cu 7%, deşi acest efect nu se observa în cazul căpşunelor sau a pepenelui galben.

„Consumul mai mare de anumite fructe, mai ales de afine, struguri, mere şi pere, era asociat în mod semnificativ reducerii riscului de a dezvolta diabet de tip 2, pe când consumul sporit de suc de fructe era asociat unui risc sporit”, scriu autorii în noua cercetare.

Studiul publicat în British Medical Journal subliniază că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege această diferenţă „semnificativă”.

Cercetătorii speculează că, în ciuda faptului că valorile nutriţionale ale fructelor întregi şi ale sucurilor de fructe sunt similare, diferenţa se datorează faptului că un aliment este semi-solid, iar celălalt este lichid.

„Fluidele trec prin stomac spre intestin mult mai rapid decât solidele, chiar dacă conţinutul nutriţional este similar”, se arată în studiu.

„De exemplu, sucurile de fructe duc la creşteri mai rapide şi mai mari în nivelul seric al glucozei şi al insulinei decât fructele întregi”, notează cercetătorii.

Cercetarea arată totodată că există câteva dovezi ce sugerează că anumite fructe au un efect benefic asupra sănătăţii. Fructele de pădure şi strugurii, spre exemplu, conţin anumiţi compuşi ce poartă numele de antocianine care reduc riscul de atacuri de cord.

Totuşi, cercetătorii subliniază că nu este clar dacă aceşti compuşi au vreun efect asupra riscului de diabet.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit ...
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani
„Cel mai sângeros an”: Record de execuții în Arabia Saudită
„Cel mai sângeros an”: Record de execuții în Arabia Saudită
Averea lui Elon Musk a trecut de 700 de miliarde de dolari
Averea lui Elon Musk a trecut de 700 de miliarde de dolari
Zonele din România unde va ninge de Crăciun
Zonele din România unde va ninge de Crăciun
Rocile spațiale antice ar putea deține secretul pentru mineritul de asteroizi
Rocile spațiale antice ar putea deține secretul pentru mineritul de asteroizi
Neuroștiința percepției timpului: de ce creierul simte că orele trec diferit
Neuroștiința percepției timpului: de ce creierul simte că orele trec diferit
Ce anume din ADN-ul centenarilor îi face să trăiască atât de mult?
Ce anume din ADN-ul centenarilor îi face să trăiască atât de mult?
Erwin Schrödinger și „pisica” care a schimbat fizica: povestea unui laureat Nobel exilat de naziști
Erwin Schrödinger și „pisica” care a schimbat fizica: povestea unui laureat Nobel exilat de naziști
Jean-Martin Charcot, omul care a schimbat felul în care înțelegem mintea și creierul
Jean-Martin Charcot, omul care a schimbat felul în care înțelegem mintea și creierul
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare