Atenţie, femei: fiecare repetare a unui gest banal creşte riscul de cancer mamar cu 13%!
Fiecare băutură alcoolică pe care o consumă o femeie din momentul apariţiei ciclului menstrual şi până la prima ei sarcină poate creşte riscul de apariţie a cancerului mamar cu 13%, susţin datele publicate în Journal of the National Cancer Institute.
Descoperirea a fost făcută în urma unui sondaj realizat pe 91.005 de femei implicate într-un studiu mare din Statele Unite, între anii 1989 – 2009. De asemenea, oamenii de ştiinţă au constatat şi că un al doilea pahar de băutură consumat zilnic (fie că vorbim de bere, vin sau lichior) creşte riscul de apariţie a bolilor proliferative benigne ale sânului cu 15%.
Prezenţa acestor leziuni non-canceroase contribuie şi la creşterea riscului de apariţie a cancerului, potrivit experţilor de la Washington University School of Medicine. În tinereţe, celulele care alcătuiesc ţesutul mamar sunt sensibile la schimbările care cauzează cancer deoarece ele cresc repede şi proliferează în timpul adolescenţei şi dincolo de ea. Un alt factor este perioada din ce în ce mai lungă cuprinsă între prima menstruaţie şi prima naştere.
„Reducerea consumului de băuturi alcoolice la mai puţin de una pe zi, mai ales în această perioadă, este o strategie importantă pentru diminuarea riscului de apariţie a cancerului mamar mai târziu în viaţă”, a declarat autorul studiului, Graham Colditz.
Cercetări anterioare au scos la iveală o legătură între consumul de alcool la maturitate şi un risc crescut de apariţie a cancerului de sân.
„Consumul de alcool creşte din ce în ce mai mult în perioada adolescenţei şi prea puţini oameni iau în considerare riscul ce poate apărea mai târziu în viaţă”, a explicat Colditz.
Specialiştii estimează că aproximativ una din opt femei vor fi diagnosticate cu cancer mamar de-a lungul vieţii. Printre principalii factori de risc se numără: vârsta înaintată, istoricul medical din familie în ceea ce priveşte cancerul mamar, sânii mari, menstruaţie precoce, menopauza cu debut tardiv, lipsa copiilor sau naşterea după 30 de ani a primului copil, obezitatea şi consumul de alcool.
Sursa: AFP