De ce urlă lupii? Oamenii de ştiinţă au dezlegat misterul
Cercetarea, publicată în Current Biology sugerează că urletul lupilor este explicat mai curând de factori sociali şi nu de cei psihologici, precum stresul.
Coautoarea studiului, Friederike Range de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, a explicat că urletul animalelor depinde de relaţia pe care acestea o cu membrii grupului. „Nu am ştiut că exista o flexibilitatea în ceea ce priveşte durata urletului în funcţie de relaţie. Durata urletului este definită de calitatea relaţiei dintre animale”, a declarat aceasta.
Chemările acestor creaturi i-au fascinat de foarte mult timp pe oamenii de ştiinţă. Acum, specialiştii au constatat că urletele unui lup sunt unice şi că ei pot identifica fiecare individ doar după aceste chemări.
Dr. Simon Townsend, unul dintre coordonatorii studiului de la Universitatea din Zurich, susţine că lupii ar putea folosi urletul într-un mod strategic cu scopul de a reintra în contact cu un individ dominant sau cu un prieten.
„Lupii par să urle mai mult atunci când indivizi de rang superior părăsesc haita, tocmai pentru că aceştia joacă un rol important în viaţa socială a animalelor. Este logic ca atunci când aceşti indivizi părăsesc haita, restul lupilor să dorească să reia contactul cu ei. Acelaşi lucru se observă şi la prieteni”, a explicat Townsend.
În timpul studiului, realizat pe 9 lupi din două haite de la Centrul pentru Studierea Lupilor din Austria, oamenii de ştiinţă au constatat că atunci când unul dintre membrii haitei erau duşi la o depărtare relativ mică de grup, membrii haitei nu urlau.
Studiul a fost efectuat în captivitate, iar oamenii de ştiinţă au putut măsura nivelul cortizolului din saliva animalelor, calculând astfel nivelul de stres pe care îl experimentau acestea. În urma analizelor s-a constatat că nivelul de cortizol pe care îl aveau lupii din haită nu explica variaţiile din comportamentul lupilor. Prin urmare, urletele lupilor sunt influenţate, mai curând, de factorii sociali şi nu de stres.
„Lupii aleg să urle pentru că un membru important din haita lor a fost înlăturat şi astfel ei decid să păstreze legătura cu acesta. Asta înseamnă că lupii iau în considerare interacţiuni sociale complexe şi că îşi schimbă comportamentul conform acestora, nu din instinct, ci pentru că aleg asta”, a declarat Holly Root-Gutteridge de la Nottingham Trent University.