Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă cauză a încălzirii globale
Cercetătorii avertizează că acest efect, ce poate avea consecinţe vaste, nu este inclus în modelele climatice folosite astăzi.
Oamenii de ştiinţă afirmă că emisiile de dioxid de carbon de origine umană contribuie la încălzirea planetei, deoarece permit căldurii provenite de la Soare să pătrundă în atmosfera pământului, însă blochează energia reflectată de Terra, generând aşa-numitul „efect de seră”.
Emisiile de dioxid de carbon duc totodată la scăderea pH-ului oceanelor planetei, făcându-le mai acide, ceea ce afectează producţia de sulfură de dimetil (DMS) a planctonului.
Sulfura de dimetil eliberată în atmosferă ajută la reflectarea radiaţiilor provenite de la Soare, reducând astfel temperaturile înregistrate pe suprafaţa planetei.
Folosind simulări climatice, cercetătorii au concluzionat că o reducere cu 18% a emisiilor de sulfură de dimetil până în 2100 ar putea duce la o creştere de până la 0,48 grade Celsius a temperaturii globale.
„Din câte ştim, suntem primii cercetători care identifică potenţialul impact asupra climei pe care l-ar avea schimbările în ciclul global de sulf provocate de acidificarea oceanelor”, subliniază oamenii de ştiinţă.
„Rezultatele noastre subliniază că acest mecanism prin care acidificarea oceanelor poate avea un impact asupra climei ar trebui să fie luat în calcul în viitoarele proiecţii ale schimbărilor climatice”, mai spun specialiştii.
De asemenea, oamenii de ştiinţă avertizează că acidificarea oceanelor poate avea şi alte consecinţe neînţelese încă asupra biologiei marine ce ar putea provoca reduceri suplimentare în producţia de sulfură de dimetil.
Sursa: AFP