Somnambulismul ia forme ultramoderne: specialiştii semnalează o tendinţă alarmantă
Oricât ar părea de ciudat, există oameni care sunt în stare să trimită SMS-uri în timp ce dorm, la fel cum somnambulii desfăşoară, în timp ce sunt adormiţi, diverse activităţi cu care sunt obişnuiţi în timpul zilei.
Efectele aşa-numitului sleep-texting pot fi foarte neplăcute, mergând de la transmiterea neintenţionată a unor mesaje cu conţinut compromiţător unor persoane cu care, altfel, cel care le-a transmis nu avea nicio intenţie de a intra în contact, şi până la perturbarea somnului, mai ale a fazei REM, de somn profund, cu consecinţe nefaste asupra odihnei de noapte şi asupra sănătăţii.
Lipsa somnului sau proasta calitate a acestuia au fost asociate cu creşterea riscului apariţiei unor probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, obezitate, depresie, hipertensiune, disfuncţii ale sistemului imunitar şi altele.
Tehnologia modernă poate avea un impact extrem de puternic asupra vieţii oamenilor, iar tinerii care utilizează intens smartphone-urile sunt deosebit de susceptibili de a dezvolta o adevărată dependenţă de acestea. În cazul unora dintre ei, situaţia poate duce la dezvoltarea tulburării numite sleep-texting – transmiterea de SMS-uri în timpul somnului, în stare de inconştienţă.
Pentru a îndepărta pericolul, specialiştii recomandă închiderea acestor dispozitive înainte de a merge la culcare sau, în cazuri extreme, scoaterea lor din dormitor.
De asemenea, pentru crearea unor condiţii optime pentru somnul de noapte, se recomandă închiderea dispozitivelor electronice de genul computerelor, telefoanelor mobile şi televizorului cu cel puţin o oră înaite de culcare, deoarece lumina lor inhibă producerea melatoninei, un hormon care induce somnul şi care este secretat de organism doar în condiţii de întuneric.
Sursa: Live Science / Foto: Hepta