Home » D:News » De ce rezistă mierea câteva mii de ani fără să se strice? Cercetătorii au descifrat secretul

De ce rezistă mierea câteva mii de ani fără să se strice? Cercetătorii au descifrat secretul

Autor: Marius Comper 08.25.2013
De ce rezistă mierea câteva mii de ani fără să se strice? Cercetătorii au descifrat secretul
Arheologii din vremurile noastre au descoperit numeroase lucruri surprinzătoare în mormintele egiptene. Printre bijuteriile şi celelate comori ascunse în aceste locuri misterioase se numără şi vase conţinând miere ce datează de acum câteva mii de ani şi care continuă să fie bună de mâncat în ciuda trecerii timpului.

Există alte câteva alimente care se păstrează bune, în stare crudă, pentru o perioadă lungă de timp: sarea, zahărul şi orezul uscat sunt câteva dintre ele. Totuşi, miere este specială: ea rezistă trecerii timpului şi se menţine într-o stare complet comestibilă; poate că nu am dori să gustăm orez crud sau să mâncăm sare, însă putem să desfacem o urnă cu miere de acum câteva mii de ani şi să ne bucurăm de ea, fără a o pregăti în vreun mod special, ca şi cum ar fi veche de o zi. Mai mult, longevitatea mierii îi conferă şi alte proprietăţi (cum ar fi cele medicinale) pe care alte alimente cu o durată lungă de viaţă nu o au. Acest lucru ne face să ne întrebăm – ce anume face mierea să fie un aliment atât de special?

Răspunsul este unul aproape la fel de complex ca aroma mierii: este vorba de mai mulţi factori ce lucrează într-o armonie perfectă pentru a obţine acest efect.

Primul motiv se datorează compoziţiei chimice a mierii. Mierea este, în primul rând, un zahăr. Zaharurile sunt higroscopice, termen ce înseamnă că în starea lor naturală conţin foarte puţină apă, dar că o pot absorbi cu uşurinţă din atmosferă dacă nu sunt acoperite. „Mierea, în forma ei naturală, conţine foarte puţină umiditate. Într-un astfel de mediu foarte puţine bacterii sau microorganisme pot supravieţui, astfel că mor”, explică Amina Harris, director executiv în cadrul Honey and Pollination Center de la Institutul Robert Mondavi al Universităţii California. Explicaţia lui Harris dezvăluie un element important al longevităţii mierii: pentru ca mierea să se strice, este nevoie să fie ceva în interiorul său care să se strice. Într-un astfel de mediu neplăcut, organismele nu pot supravieţui suficient de mult în miere pentru a avea oportunitate de a „strica” acest aliment.

De asemenea, mierea este extrem de acidă. „Are un pH ce se găseşte undeva între 3 şi 4,5, aproximativ, iar acest acid va ucide aproape orice doreşte să crească în miere”, mai spune Harris. Astfel, bacteriile şi alte organisme care scurtează durata de viaţă a alimentelor sunt nevoite să caute o altă gazdă, căci speranţa de viaţă în miere este foarte scăzută.

Totuşi, mierea nu este singurul aliment higroscopic. Melasa, spre exemplu, un reziduu ce provine din extragerea zahărului din sfeclă, este extrem de higroscopică şi totodată este acidă (însă mai puţin ca mierea, având un pH de 5,5). Totuşi, deşi rezistă mult, melasa se strică în cele din urmă.

De ce o formă de zahăr se strică, iar mierea rezistă pentru totdeauna? Albinele joacă şi ele un rol.

Nectarul, materialul colectat de albine pentru a face mierea, este în mod natural foarte bogat în apă (ce reprezintă 60%-80% din masa totală a nectarului). În procesul producerii mierii, albinele joacă un rol important în eliminarea apei, ele bătând din aripi pentru a usca nectarul. Pe lângă bătăile aripilor, albinele mai au o contribuţie la longevitatea mierii. În stomacul albinelor există o enzimă ce poartă numele de glucozoxidază. Atunci când albinele regurgitează nectarul din gură pentru a produce mierea, această enzimă se amestecă cu nectarul şi îl descompune în două elemente: acid gluconic şi peroxid de hidrogen. „Peroxidul de hidrogen este celălalt element care acţionează împotriva tuturor elementelor nocive care s-ar putea dezvolta în miere”, explică Harris.

Din acest motiv, mierea a fost folosită de-a lungul secolelor ca remediu medicinal. Pentru că este aşa de groasă, pentru că respinge orice fel de microorganism şi deoarece conţine peroxid de hidrogen, mierea reprezintă bariera perfectă împotriva infecţiilor în cazul rănilor. Tăbliţele sumierene din argilă descriu cea mai veche folosire documentată a mierii în scopuri medicinale, relatările din acea perioadă arătând că mierea era folosită în 30% dintre reţete. De asemenea, egiptenii antici foloseau mierea în scopuri medicinale în mod regulat, producând alifii pentru afecţiunile de piele şi de ochi. „Mierea era folosită pentru a acoperi o rană, o arsură şi alte probleme similare, deoarece nu permitea niciunui microorganism să se dezvolte, fiind astfel un bandaj natural”, explică Harris.

Mai mult, atunci când mierea nu este stocată într-un borcan, ea absoarbe umezeala. „Pe măsură ce absoarbe apa din rană, care altfel ar fi permis infectarea, mierea eliberează o cantitate foarte mică de peroxid de hidrogen. Această cantitate este exact ceea ce avem nevoie — este suficient de redusă încât stimulează vindecarea”, spune Harris. De altfel, mierea este folosită în acest scop şi astăzi: compania Derma Sciences comercializează în spitalele din întreaga lume MEDIHONEY, plasturi şi bandaje acoperite cu miere ce stimulează vindecarea.

Ultimul factor ce explică longevitatea mierii este faptul că este ţinută în vase închise. Deşi mierea este un superaliment, ea nu este supranaturală: dacă o veţi ţine neacoperită într-un mediu umed, ea se va strica. „Cât timp capacul este pus şi nu se adaugă apă, mierea nu se va strica. Dacă adăugaţi apă, însă, mierea se poate strica. De asemenea, dacă desfaceţi capacul, apa poate pătrunde în vas şi poate duce la stricarea mierii”, explică Harris.

Aşadar, dacă doriţi să stocaţi mierea pentru sute sau mii de ani, faceţi ce fac şi albinele şi ţineţi mierea sigilată.

Sursa: Smithsonian

Cele mai noi articole
Arheologii cred că au găsit regatul lui Midas în Turcia
Arheologii cred că au găsit regatul lui Midas în Turcia
NASA a inventat pandantivul care te „ceartă” de fiecare dată când îți atingi fața
NASA a inventat pandantivul care te „ceartă” de fiecare dată când îți atingi fața
Ce se întâmplă, de fapt, atunci când două Găuri Negre se ciocnesc
Ce se întâmplă, de fapt, atunci când două Găuri Negre se ciocnesc
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Cocktailul de antioxidanți care poate preveni sau chiar inversa efectele bolii Alzheimer
Cocktailul de antioxidanți care poate preveni sau chiar inversa efectele bolii Alzheimer
Lei de mare decapitați continuă să apară pe malurile Insulei Vancouver, iar nimeni nu știe de ce
Lei de mare decapitați continuă să apară pe malurile Insulei Vancouver, iar nimeni nu știe de ce
Petrecere de „adio” pentru coronavirus. Locuitorii din Praga au sărbătorit în plină stradă
Petrecere de „adio” pentru coronavirus. Locuitorii din Praga au sărbătorit în plină stradă
Sateliții NASA au surprins incendiul de vegetație Bighorn
Sateliții NASA au surprins incendiul de vegetație Bighorn
Trei noi alerte pentru măști periculoase au fost emise. Numărul total ajunge la 56
Trei noi alerte pentru măști periculoase au fost emise. Numărul total ajunge la 56
Un vechi oraș din Noua Zeelandă a fost scos la vânzare pentru 7,5 milioane de dolari
Un vechi oraș din Noua Zeelandă a fost scos la vânzare pentru 7,5 milioane de dolari
Strada din Cluj-Napoca pe care a locuit Doina Cornea îi va purta numele fostei disidente
Strada din Cluj-Napoca pe care a locuit Doina Cornea îi va purta numele fostei disidente
Disney amână din nou lansarea în cinematografe a filmului „Mulan”
Disney amână din nou lansarea în cinematografe a filmului „Mulan”
A fost lansată o lucrare de artă colectivă pentru copii, care vorbește despre viitorul planetei
A fost lansată o lucrare de artă colectivă pentru copii, care vorbește despre viitorul planetei
Timp de două luni la rând Huawei a fost cel mai mare producător de smartphone-uri
Timp de două luni la rând Huawei a fost cel mai mare producător de smartphone-uri
China a cumpărat atât de mult petrol încât a provocat blocaj pe mare
China a cumpărat atât de mult petrol încât a provocat blocaj pe mare
Cercetătorii din Suedia spun că imunitatea dată de COVID-19 ar putea fi mult mai mare decât se credea
Cercetătorii din Suedia spun că imunitatea dată de COVID-19 ar putea fi mult mai mare decât se credea
O nouă specie de păianjen care seamănă izbitor cu Joker a fost descoperită. Ce nume a primit
O nouă specie de păianjen care seamănă izbitor cu Joker a fost descoperită. Ce nume a primit
Restaurant unic în lume. Este amplasat într-o rezervație naturală din Suedia
Restaurant unic în lume. Este amplasat într-o rezervație naturală din Suedia