Cele mai vechi artefacte din fier descoperite vreodată sunt de origine extraterestră, anunţă arheologii britanici
Mărgelele descoperite în 1911 de arheologii britanici în satul el-Gerzeh din Egiptul Inferior au fost scanate de cercetători cu ajutorul unei noi tehnologii ce a demonstrat că metalul provenea dintr-o rocă spaţială.
Cele nouă mărgele provin din două morminte ce datează din jurul anului 3.200 î.e.n., unde au fost descoperite în coliere alături de minerale terestre exotice precum lapis lazuli, agat şi aur. Mărgelele sunt stocate în Muzeul Petrie de la University College London (UCL).
Fierul de meteorit este un aliaj ce are o compoziţie diferită de fierul terestru.
Oamenii de ştiinţă au identificat semnătura elementelor din mărgele cu ajutorul unui test non-destructiv intitulat PGAA (prompt-gamma neutron activation analysis).
În cadrul acestui test, o mostră este supusă unor fascicule de neutroni de energie joasă. Elementele din mostră absorb o parte din neutroni şi emit ca reacţie raze gamma, iar nivelul reacţiei oferă semnătura elementului.
Cercetătorii au descoperit urme de nichel, fosfor, cobalt, germaniu, ceea ce înseamnă că sursa nu poate fi decât una extraterestră.
Scannerele cu raze X au arătat că fierul de meteorit a fost încălzit în mod repetat şi lovit cu ciocanul pentru a produce bijuterii preţioase pentru viaţa de apoi.
Cercetătorii afirmă că acest lucru arată că egiptenii ce trăiau în mileniul al IV-lea î.e.n. erau deja maeştri în arta fierăritului.
Fierul meteoritic este mult mai dur şi mult mai casant decât cuprul, materialul cel mai folosit în acea perioadă.
„Mărgelele au fost rulate şi lovite cu ciocanul pentru a-şi obţine această formă finală”, explică Thilo Rehren, profesor de arheologie la UCL. „Această tehnologie diferă foarte mult de tehnologia folosită pentru a produce mărgele din piatră, astfel că demonstrează că fierarii din acea perioadă aveau o înţelegere avansată ce le-a permis să folosească acest material dificil”, a mai spus expertul.
Cercetarea este publicată în Journal of Archaeological Science.
Sursa: AFP