Vanessa Tanasio, în vârstă de 41 de ani, a fost transportată de urgenţă săptămâna trecută la Monash Medical Centre din Melbourne după ce a suferit un atac de cord major, având una dintre principalele artere blocate.
Tanasio, mamă a doi copii, a intrat în stop cardiac la scurt timp după ce a sosit la spital, fiind declarată în moarte clinică (termen medical ce desemnează o persoană care nu mai respiră şi al cărui sânge nu mai circulă prin corp).
Doctorii nu au vrut să renunţe la eforturile de a o salva şi au apelat la un dispozitiv de compresie intitulat Lucas 2 – fiind singurul dispozitiv de acest tip existent în Australia – pentru a menţine sângele în circulaţie către creier în timp ce cardiologul Wally Ahmar a deschis o arteră pentru a o debloca.
După ce cardiologul a reuşit să-i deblocheze artera femeii, inima sa a fost şocată pentru a reveni la un ritm normal.
„Am folosit mai multe şocuri şi mai multe medicamente pentru a o resuscita”, a declarat Ahmar.
„Într-adevăr, este vorba de un miracol. Nu mă aşteptam să fie atât de bine”, a mai spus specialistul.
Tanasio afirmă că nu a avut probleme cardiace în trecut şi s-a declarat recunoscătoare pentru faptul că este în continuare în viaţă.
„Îmi amintesc că eram pe canapea, apoi pe podea, apoi că am sosit la spital, iar apoi îmi lipsesc două zile din memorie”, a declarat Tanasio.
„Am fost moartă pentru aproape o oră, iar acum, o săptămână mai târziu, mă simt minunat. Este ceva supraprealist”, a mai spus femeia.
Dispozitivul Lucas comprimă fizic pieptul, la fel ca în cazul resuscitării cardiopulmonare, permiţând doctorilor să lucreze non-stop pentru a introduce un stent într-o arteră blocată.
Reprezentanţii spitalului au declarat că este pentru prima dată în istoria Australiei când un pacient foloseşte cu succes acest dispozitiv pentru o perioadă atât de îndelungată. Dispozitivul a ajuns în proprietatea spitalului în urma unei donaţii.
Sursa: AFP