Deşi materialele folosite pentru suturarea plăgilor au evoluat de-a lungul timpului, procedeul de bază a rămas acelaşi chiar şi azi, în secolul XXI.
Dar Andrew Smith, profesor de biologie la Ithaca College, SUA, crede că leziunile ar putea fi reparate mai bine cu ajutorul gelurilor secretate de anumite specii de melci, fie cu cochilie, fie fără (aşa-numiţi limacşi).
În practica medicală se folosesc deja metode pe bază de adezivi, dar utilizarea lor este foarte limitată, deoarece funcţionează doar la anumite tipuri de leziuni (tăieturi curate, nete, drepte, nu prea adânci).
În schimb, gelurile secretate de melci promit rezultate mult mai bune.
Mucusul secretat de melci este, din punct de vedere fizico-chimc, o reţea de molecule de polimeri, cu proprietăţi ambigue – nici solid, nici lichid. În anumite condiţii, acest mucus este folosit de animal ca un lipici foarte eficient; multe specii de moluşte marine îl folosesc pentru a sta fixate pe pietre în zonele bătute de valuri de pe ţărmul mării, de unde nu sunt uşor de desprins.
Ceea ce au aflat până în prezent cercetătorii este că moleculele de polimer sunt legate între ele cu ajutorul unor ioni metalici – calciu, zinc, cupru, fier – care consolidează gelul, în mod foarte rapid.
Un adeziv de uz medical, la fel de performant ca şi acest lipici natural al melcilor, ar putea fi extrem de util în chirurgie: el ar fi biocompatibil şi s-ar mişca odată cu ţesutul, fără a se desprinde, eliminând astfel nevoia de a se folosi fire de sutură şi copci metalice pentru închiderea plăgilor. Leziunile s-ar vindeca astfel mai bine, cu un risc mai mic de complicaţi şi cu cicatrice mai reduse.
Sursa: Science Daily / Credit foto: Ithaca College