Animalul, cu aspectul unui şobolan, a fost denumit de cercetători Rugosodon eurasiaticus, iar descrierea sa a fost publicată în jurnalul Science.
Fosilele sale au fost descoperite în sedimentele unui fost lac, ceea ce sugerează că animalul ar fi trăit pe malurile apelor.
După cum explică Zhe-Xi Luo, de la Universitatea din Chicago, unul dintre autorii articolului, multituberculatele din ultima perioadă a Cretacicului şi din Paleocen erau extrem de diversificate: unele erau bine săritoare, altele erau săpătoare, altele se căţărau în copaci şi foarte multe trăiau pe sol.
Ele au trăit în aceeaşi perioadă ca şi dinozaurii; erau omnivore, hrănindu-se atât cu mici animale, cât şi cu materie vegetală.
Cercetătorii cred că Rugosodon eurasiaticus era nocturn şi trăia pe sol, în ciuda faptului că prezintă o articulaţie a gleznei extrem de flexibilă, caracteristică mai curând formelor căţărătoare.
Multituberculatele au apărut în Jurasic şi au dispărut în Oligocen, în urmă cu cca. 35 de milioane de ani. Dar timp de peste 100 de milioane de ani au existat în forme foarte diverse, ocupând o gamă vastă de habitate, până când au fost depăşite de rozătoare – un alt grup de mamifere cu succes evolutiv remarcabil.
Sursa: Discovery News / Credit imagini: 1 – April Isch, University of Chicago; 2 – Zhe-Xi Luo, University of Chicago