Cum se schimbă gustul merelor din cauza încălzirii globale?
Analizând datele colectate între 1970 şi 2010 de la două livezi din Japonia, cercetătorii au ajuns la concluzia că există dovezi ferme ce atestă că schimbările climatice au un efect asupra gustului şi texturii merelor.
„Toate aceste schimbări ar fi putut rezulta în urma înfloririi mai timpurii şi temperaturilor mai ridicate în timpul anotimpului de creştere”, se arată în cercetarea publicată în Nature Scientific Reports.
Aproximativ 60 de milioane de tone de mere sunt produse în fiecare an, fiind cel de-al treilea fruct ca popularitate la nivel mondial.
Alte studii au arătat că încălzirea globală face ca merii să înflorească mai devreme, iar recoltele sunt de asemenea afectate de schimbările înregistrate în nivelul precipitaţiilor şi în cel al temperaturii aerului.
Livezile folosite în cadrul acestui studiu produc mere de tip Fuji şi Tsugaru, cele mai populare din lume.
Fermele sunt situate în prefecturile Nagano şi Aomori din Japonia, unde s-au înregistrat creşteri medii ale temperaturii aerului de 0,31 şi, respectiv, 0,34 grade Celsius în fiecare deceniu. Livezile au fost alese pentru acest studiu deoarece nu au fost schimbaţi merii plantaţi sau tehnicile de cultivare, permiţând eliminarea acestor factori ca sursă a schimbărilor înregistrate.
Datele colectate de-a lungul anilor au inclus măsuri ale acidului şi ale concentraţiei de zahăr din fruct, fermitatea mărului şi prezenţa unei boli care provoacă apariţia unor zone pline cu apă în fruct.
Analiza arată că, de-a lungul timpului, s-a înregistrat o scădere a acidităţii, fermităţii şi a bolii respective şi o creştere a concentraţiei de zahăr.
„Credem că îndulcirea merelor este un lucru pozitiv, însă reducerea fermităţii este unul negativ”, a comentat Toshihiko Sugiura, coautor al studiului şi totodată cercetător în cadrul National Institute of Fruit Tree Science din Fujimoto.
„Totodată, credem că majoritatea oamenilor preferă merele ferme şi dulci, deşi gusturile diferă. În Japonia, un măr moale este numit «boke», adică «fruct senil» sau «fruct plictisitor»”, a mai spus Sugiura.
Cercetătorii spun că rezultatele acestui studiu „sugerează că gustul şi textura merelor trec printr-o schimbare pe termen lung, chiar dacă aceste schimbări subtile nu sunt percepute de consumatori”.
Oamenii de ştiinţă afirmă că este primul studiu care măsoară schimbările în gustul şi textura unui aliment ca rezultat al schimbărilor climatice.
Sursa: AFP