Studiul a fost realizat pe şobolani, al căror organism prezintă multe asemănări fiziologice cu cel uman, inclusiv în ceea ce priveşte comportamentele dependente.
Cercetătorii au constratat că puii femelelor care consumaseră cantităţi mari de zahăr şi grăsimi aveau o greutate mai mare la maturitate şi consumau mai mult alcool. De asemenea, în cazul şobolanilor care consumaseră mari cantităţi de zaharuri, exista o probabilitate mai mare ca aceştia să aibă pui care răspundeau mai puternic la drogurile ce dau dependenţă, precum amfetaminele. Reacţia mai puternică la asemenea droguri indică o tendinţă mai puternică de a dezvolta dependenţă.
Cercetătorii de la Universitatea din Florida, care au realizat studiul, consideră că, extrapolând aceste rezultate la oameni, ar putea fi explicate unele fenomene observate şi în societatea umană.
Ei afirmă că majoritatea femeilor aflate la vârsta fertilă, din SA, sunt supraponderale, ca urmare a consumului excesiv de mâncăruri bogate în zaharuri şi grăsimi. Oamenii de ştiinţă întrevăd aici o posibilă corelaţie cu creşterea numărului de tineri care consumă alcool în exces şi droguri, corelaţie care merită investigată.
Specialiştii au mai descoperit că laptele matern poate juca un rol important în ceea ce priveşte tendinţa de a dezvolta dependenţă. Şobolanii ale căror mame avuseseră o dietă echilbrată, dar care fuseseră alăptaţi de o altă femelă, hrănită cu o diată bogată în zaharuri, tindeau să prezinte o sensibilitate mai mare la amfetamine
Cercetătorii cred că descoperile ar putea fi explicate prin particuarităţile sistemului de recompensă al creierului.
Consumul unor cantităţi mari de alimente bogate în zaharuri şi grăsimi modifică acest sistem de recompensă, iar aceste schimbări ar putea face un individ mai sensibil la caracterul adictiv (creator de dependenţă) al alcoolului şi drogurilor.
Sursa: Mail Online