Modul delicios prin care putem preveni demenţa: băutura gustoasă care ne ajută mintea sa funcţioneze eficient
Unele varietăţi de cacao fierbinte conţin mult flavanol, un antioxidant natural şi compus care îmbunătăţeşte fluxul sanguin. Scopul studiului a fost de a observa dacă consumul regulat de ciocolată caldă poate îmbunătăţi fluxul sanguin cerebral, ajutând astfel funcţiile cognitive
Menţinerea fluxului sanguin normal asigură necesarul de oxigen şi de glucoză din creier, susţinând buna funcţionare a proceselor cognitive. Deşi, creierul reprezintă doar 2 procente din masa corporală, el consumă mai mult de 20 de procente din totalul oxigenului şi a energiei din trup.
Pentru studiu, oamenii de ştiinţă au ales un eşantion de 60 de indivizi cu media de vârstă de 73 de ani. Timp de o lună, participanţii au fost rugaţi să consume zilnic câte două căni de cacao fierbinte. Niciunul dintre subiecţi nu suferea de demenţă, deşi 18 dintre ei aveau probleme circulatorii la nivelul arterei cerebrale medii la începutul studiului.
În urma experimentului ce a presupus consumul de ciocolată caldă, acest subgrup (care suferea de probleme circulatorii) a experimentat o creştere a fluxului sanguin de 8 procente care s-a tradus printr-o memorie care funcţiona cu o viteză mai mare.
În schimb, subiecţii care nu aveau probleme circulatorii nu au suferit niciun fel de îmbunătăţiri.
„Învăţăm mai mult despre fluxul sanguin din creier şi efectele sale asupra capacităţilor de gândire”, a declarat autorul studiului Dr. Farzaneh Sorond. „Pe măsură ce diferite arii din creier au nevoie de mai multă energie pentru a-şi realiza sarcinile, ele au nevoie şi de un flux sanguin mai bun. Această relaţie, poartă numele de cuplaj neurovascular şi ar putea juca un rol important în boli precum Alzheimerul”, a mai explicat acesta.
Deşi, în studii anterioare, flavonoizii au fost implicaţii în abilitatea acestei băuturi de a combate demenţa, această cercetare nu a subliniat existenţa diferenţelor dintre cei care au consumat băutura bogată în flavoinoizii şi alţi subiecţi care au consumat un nivel scăzut de flavonoizi. Prin urmare, există posibilitatea ca şi alţi compuşi din cacao să aducă beneficii creierului, sau că un consum slab de flavonoizi este suficient pentru îmbunătăţirea funcţiilor cognitive.
Sursa: Medical Daily