Cea mai mare simulare a unei reţele neuronale din lume a fost realizată de oamenii de ştiinţă japonezi şi germani care lucrează alături de Computerul K, o maşinărie japoneză care acum doi a fost recunoscută drept cel mai rapid computer.
Potrivit oamenilor de ştiinţă a fost nevoie de 82.944 de procesoare pentru a simula în 40 de minte o singură secundă de activitate neuronală. Pentru ca simularea să funcţioneze, oamenii de ştiinţă au mai utilizat şi 1,73 miliarde de neuroni vizuali conectaţi la 10,4 trilioane de sinapse.
Fiecare sinapsă virtuală, care a fost poziţionată între neuroni excitatori care conţineau 24 de bytes de memorie, permiţând astfel o descriere matematică exactă a reţelei.
Simularea, în sine, a fost realizată pe baza unui software special pentru simulare, numit NEST, şi a avut aproximativ un petabyte de memorie (echivalentul memoriei deţinute de 250.000 PC-uri).
Simularea nu a fost concepută pentru a imita activitatea reală a creierului uman (sinapsele fiind conectate la întâmplare), ci doar puterea reţelei. Deşi ea a fost realizată la o scară foarte mare, simularea nu a reprezentat decât 1% din reţeaua neuronală din creierul uman.
„Dacă peta-computerele, precum compuertul K, sunt capabile să imite 1% din reţeaua neuronală din creierul uman, atunci ştim că simularea întregului creier se va putea realiza cu ajutorul cu ajutorul unor computere şi mia performante de care sperăm să dispunem în următorul deceniu”, a explicat Markus Diesmann.
Sursa: io9