Rezultatele proiectului ştiinţific, publicate în Cell Regeneration Journal, au indicat că urina ar putea fi utilizată ca sursă de celule stem care, la rândul lor, ar putea fi crescute în structuri asemănătoare unor mici dinţi.
Echipa de cercetători din China speră ca tehnica să se dezvolte până când va putea fi utilizată pentru înlocuirea dinţilor cariaţi. Alţi cercetători specializaţi în acest domeniul au subliniat că până la atingerea ţelului vor fi multe provocări de trecut. Echipe de cercetători din lumea întreagă caută modalităţi prin care să crească noi dinţi pentru a-i înlocui pe cei căzuţi din cauza lipsei de igienă orală sau din cauza vârstei înaintate.
Celulele stem, acele celule care pot fi crescut pentru a forma orice tip de ţesut, alcătuiesc un domeniu de studiu foarte popular în ultimul timp.
În noua cercetare, oamenii de ştiinţă de la Guangzhou Institutes of Biomedicine and Health pornesc procesul de creare a dinţilor având la bază urina.
Celulele, care de obicei sunt extrase din corp, precum cele din mucoasa „canalelor de scurgere din corp” sunt prelevate în laborator. Aceste celule colectate sunt apoi stimulate să devină celule stem.
Apoi, un amestec de astfel de celule şi alte materiale provenite de la un şoarece au fost implantate în animale. După trei săptămâni, aglomerarea de celule a început să semene cu un dinte. „Structura asemănătoare cu un dinte conţinea pulpă dentară, dentină, spaţiu smalţ şi smalţ în sine”.
Cu toate acestea, dinţii creaţi nu au fost la fel de duri ca cei naturali.
Deşi această cercetare nu va aduce imediat noi opţiuni pentru dentişti, ea ar putea să determine realizarea unor alte studii mai avansate care să ajute la atingerea „visului final care presupune regenerarea totală a dinţilor umani în terapia clinică”.
Totuşi, până acum au apărut şi critici la adresa acestei abordări: „Este probabil una dintre cele mai proaste surse. Există foarte puţine celule stem [în urină] şi eficienţa transformării lor în celule stem este foarte redusă. Nu o să meargă aşa”, a declarat Chris Mason, de la University College London.
De asemenea, el a avertizat că riscul contaminării, precum cea cu bacterii, este mult mai mare decât în cazul celulelor stem provenite din alte surse.
Sursa: BBC